Uusi puu 2021 -kilpailun voittajat ja finalistit palkittiin
Puupohjaisen biotalouden tuotteille ja ratkaisuille suunnattu Uusi puu -kilpailu haastoi edelläkävijäyritykset tarjoamaan uusia ratkaisuja globaaleihin haasteisiin. Kilpailu järjestettiin tänä vuonna jo neljättä kertaa. Uusi puu 2021 -kilpailun kunniakirjat jaettiin poikkeuksellisissa merkeissä, kun koronarajoitukset estivät perinteisen palkintojenjakotilaisuuden järjestämisen. Kävimme luovuttamassa palkinnot henkilökohtaisesti kaikille finalisteille ja kilpailussa palkituille. Seuraavassa on vielä esitelty tämän vuoden Uusi puu -kilpailun palkitut. Ratkaisuja esittelevät videot löytyvät otsikoista aukeavista videolinkeistä.
1. palkinto ja yleisökilpailun voittaja: FibDex-haavasidos nanosellusta — UPM Biomedicals
Tuomariston kommentti: ”FibDex-haavasidos on erinomainen esimerkki puun hyödyntämisestä korkean teknologian tuotteena. Haavasidoksessa nanosellulle on keksitty uusi käyttökohde, joka luo lisäarvoa verrattuna vastaaviin muihin tuotteisiin. Lisäksi ratkaisu osoittaa, kuinka valtava puun uusien sovellusalueiden kirjo voi olla. Tuote on metsäteollisuuden ja lääketieteen pitkäjänteisen tuotekehitysyhteistyön tulos ja siinä korostuvat suomalainen korkea osaaminen ja potilasnäkökulman huomioiminen. Lisäksi tuote parantaa hoitotuloksia ja käyttömukavuutta sekä vähentää materiaalin tarvetta, koska sidosta ei tarvitse vaihtaa. FibDex-haavasidos on suomalaisen poikkitieteellisen osaamisen ja innovatiivisen puun hyödyntämisen taidonnäyte.”
Yleisön kommentteja:
”Luonto parantaa haavan, hienoa innovointia!“
”Erittäin korkean jalostusasteen puutuote, joka parantaa maailmaa.”
”Myös iho uusiutuu koko ajan. Mikä olisikaan parempi hoitoratkaisu siihen kuin uusiutuva materiaali.”
”Demonstroi hienosti, mihin kaikkeen puusta on!”
”Loistava tuote, jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja paranemista.”
”Nerokasta luonnonmukaista lääketiedettä.”
”Täysin uusi tuote haavanhoitoon, luonnollinen ja kivuton.”
2. palkinto: Rasweet, luonnollinen makeuttaja koivusta – KoivuBioTech
Tuomariston kommentti:
”Rasweetin kaltaisille luonnollisille makeutusaineille on suuri markkinapotentiaali. Tuotetta voidaan hyödyntää laajasti elintarvike- ja juomateollisuudessa sokerin tai keinomakeuttajien sijaan. Ratkaisu on erinomainen esimerkki korkeanjalostusasteen puupohjaisesta tuotteesta, jossa hyödynnetään metsäteollisuuden sivuvirtoja uudella tavalla. Rasweetin kehitystyössä on hyödynnetty laajasti eri tieteenalojen korkeaa osaamista.”
Yleisöäänestyksen kommentteja:
”Tämä on tulevaisuutta.”
”Hienoa ajattelua.”
”Mielenkiintoisin!”
”Terveellinenkin.”
”Todella tarpeellinen uusi innovaatio.”
”Vaikea valita hienoista niin erilaisista ratkaisuista! Päädyin tähän, sillä näen, että makeusaineen korvaaminen puuperäisellä koivun kuoren ainesosalla on huippujuttu!”
”Globaali potentiaali ja ruokateollisuus on suurin teollisuudenala globaalisti.”
”Makeaa kaipaamme kaikki, sokerille vaihtoehtoja.”
3. palkinto ja yleisöäänestyksen 3. sija: Esteettinen ja monikäyttöinen biomateriaali — Sulapac
Tuomariston kommentti:
”Sulapac-materiaali korvaa muovia haastavissa käyttökohteissa, jolloin se tarjoaa varteenotettavan vaihtoehdon sen laajamittaiselle hyödyntämiselle. Materiaalia voidaan työstää samoilla koneilla kuin muovituotteita, mikä parantaa resurssitehokkuutta ja madaltaa kynnystä siirtyä uuteen raaka-aineeseen. Sulapacin raaka-aineena hyödynnetään metsäteollisuuden sivuvirtoja ja siten ratkaisu vastaa myös kiertotalouden tavoitteisiin. On tärkeää, että kestävyys huomioidaan myös ylellisyystuotteissa.”
Yleisöäänestyksen kommentteja:
”Aivan mahtavaa designia.”
”Monikäyttöinen ja kestävä.”
”Kauniita, käytännöllisiä ja ekologisia pakkauksia.”
”Tätä on kaivattu, tulevaisuuden raaka-aine moneen tarpeeseen.”
”Estetiikassa ei ole tehty liikaa kompromisseja, vaan lopullinen tuote on kaunis ja miellyttävän tuntuinen.”
”Monia käyttökohteita, upean näköisiä pakkauksia!”
Uusi puun Arjen sankarit -kunniamaininta ja yleisöäänestyksen 3. sija:
Vastuulliset tarjoilupakkaukset Norwich City FC:lle – MM Kotkamills & Pyroll
Tuomariston kommentti:
”MM Kotkamillsin ja Pyrollin tarjoilupakkausratkaisussa yhdistyvät sekä suojakerroskartongin muovittomuus ja kierrätettävyys että kierrätyksen järjestäminen erilaisissa tapahtumissa. Näin ollen pakkausratkaisu edesauttaa vähäjätteisten ja vähäpäästöisten tapahtumien järjestämistä. Vastuulliset tarjoilupakkaukset vastaavat kasvavaan kysyntään ja toteuttavat kiertotaloutta käytännössä suurille joukoille. Ratkaisulla on suuri skaalauspotentiaali kansainvälisesti ja se edustaa hienoa esimerkkiä puupohjaisen kiertotalouden kokonaisratkaisusta.”
Yleisöäänestyksen kommentteja:
”Vaikuttaa kilpailuehdotuksista ehkä eniten ihmisen arkiseen toimintaan.”
”Loistavaa, että niistä on saatu muovittomia ja näin ollen ympäristöystävällisiä.”
”Tässä yhdistyy laadukkaasti tuotettu pakkaussarja, urheilu ja hyvä ruoka, mitä muuta ihminen tarvitsee!”
”Kompakti ja ympäristöystävällinen sarja, jolla saa reilusti näkyvyyttä mainostajalle.”
”Innovaatio on vahvasti kiinni nykypäivässä ja varsinkin tulevaisuudessa.”
”Kerrankin maailmalle onnistuttu tekemään hienoa settiä!”
Finalisti: Muovia korvaava, puupohjainen pakkausmateriaali – Paptic
Tuomariston kommentti: ”Papticin kaltaisille muovia korvaaville materiaaleille on voimakkaasti kasvavaa kysyntää. Ratkaisu on uusi aluevaltaus siinä, miten korvata joustopakkausten muovia uusiutuviin raaka-aineisiin pohjautuvalla materiaalilla, joka on myös helppo kierrättää. Materiaalia on mahdollista valmistaa ja jalostaa teollisuuden nykyisellä laitekannalla, mikä madaltaa kynnystä ottaa ratkaisu käyttöön. Paptic on erittäin monikäyttöinen ja tuntuominaisuuksiltaan miellyttävä materiaali.”
Yleisöäänestyksen kommentteja:
”Tässä on oikeasti nyt tehty jotain mullistavaa ja jolla on merkitystä yhteiskunnalle. Eritäin haastavaan pakkaussegmenttiin on tuotu oikeasti toimiva paperipohjainen, kierrätettävä pakkaus jonka myös kuluttaja hyväksyy.”
”Karkkipusseja on puistot ja ojanpenkat pullollaan, ja siihen tarvitaan hyvä vaihtoehto muoville! Ostin noita karkkeja ja ihastuin siihen miten äänetön tuo pakkausmateriaali on. Ja se että on kierrätettävä on tietysti mainio plussa!”
”Loistava innovaatio – muovi on yksi suurimmista ongelmista maapallolla.”
”On monta loppukäyttökohdetta, jossa muovin vähentäminen on järkevää. Papticin makeispussi on tästä todella hyvä esimerkki.”
”Pieni askel, helppo hyväksyä.”
Finalisti: Biokuitupohjainen hiilinegatiivinen akustiikkapaneeli – Lumir Bioboard
Tuomariston kommentti:
”Bioboard-akustiikkapaneeli on kunnianhimoinen tuote ja osoittaa puuraaka-aineen innovatiivista hyödyntämistä. Ratkaisu ei tyydy hiilineuraaliuuteen, vaan tähtää hiilinegatiivisuuteen. Tuote vastaa markkinoiden tarpeisiin ja korvaa olemassa olevia, uusiutumattomista raaka-aineista valmistettuja tuotteita. Ratkaisun korkean sisäilma- ja paloturvallisuuden ansiosta se soveltuu monenlaisiin käyttökohteisiin. Tuotteen elinkaari on pitkä ja edustaa myös ilmastonäkökulmasta puun käyttöä korkean arvon ratkaisuna.”
Yleisöäänestyksen kommentteja:
”Vihdoinkin akustiikkalevy, jonka voi laittaa kotiinsa.”
”Hiilinegatiivisuus on hieno saavutus.”
”Ympäristöystävällinen tapa akustoida tiloja. Loistavaa.”
”Puusta on moneksi. Akustiikka on tärkeää ja hienoa, että se voidaan hoitaa suomalaisella puulla.”
”Valmis käyttötarkoitus. Olemassa olevien tuotteiden korvaaminen puupohjaisella.”
”Tämän päivän arvot täyttävä ratkaisu akustisiin ongelmiin.”
”Hyvä ympäristöteko ja kotimainen huipputuote.”
”Rakennusteollisuus kaipaa kipeästi hiilinegatiivisuutta tukevia ratkaisuja, johon Lumir tarjoaa todella hienon ratkaisun. Tällä on maailmanlaajuiset markkinat!”
Lue lisää Uusi puu 2021 -kilpailusta Uusi puun verkkosivuilta.
Tutustu YouTubessa Uusi puu -virtuaalinäyttelyyn.