Hyönteishotelliksi muuntuva pakkaus äänestettiin vuoden 2022 Uusi puu -tuotteeksi

Yhteensä 13 puupohjaista uutuustuotetta otti osaa Uusi puun vuoden 2022 yleisöäänestykseen, joka nosti esiin kestävästi tuotetut arjen materiaalit.

”On hienoa saada huomiota uusille puupohjaisille ratkaisuille, joista monet jo ovat osana arkea. Uusi puu -kilpailun tuotteiden monipuolisuus kertoo siitä, miten monenlaisiin ratkaisuihin puupohjaiset materiaalit taipuvat”, sanoo palkinnot jakanut Suomen Metsäsäätiön toimitusjohtaja Martta Fredrikson.

Uusi puu -kilpailun voittajat valittiin someäänestyksellä, jossa annettiin liki tuhat yleisöääntä. Yleisöäänestyksen tavoitteena oli tehdä tunnetuksi Uusi puu -hankkeen jäsenyritysten puupohjaisia materiaaleja. Kilpailuun osallistuneiden tuotteiden materiaali sai olla jo tunnettu, mutta kaupallisen tuotteen tai sovellustavan tuli olla uusi.

Tulokset julkistettiin PulPaper-tapahtumassa 7.6. Future Square -ohjelmalavalla. Kaikkiin yleisöäänestyksessä ehdolla olleisiin ratkaisuihin voi tutustua yleisöäänestyksen kilpailusivulla.

Kuvassa palkitut vasemmalta oikealle: Tia Hakuni, UPM Biocomposites; David Solomon, Mysoda; Petro Lahtinen, Woodio; Anne Penkari, Pyroll Packaging Group; Arja Vanhanen, Metsä Board ja Aki Kuivaniemi, Golf Coat. Kuva: Vilma Issakainen

1.sija: Pakkauksen nokkela uudelleenkäyttö tukee luonnon monimuotoisuutta

Pakkausten uudelleenkäyttö on yksi kiertotalouden periaatteista. Kevyestä mutta kestävästä kartongista valmistettu Metsä Boardin ja Golf Coatin suunnittelema golfpallopakkaus sai Uusi puu -äänestyksen ensimmäisen sijan.

Golfpallopakkauksesta koottu hyönteishotelli antaa innovatiivisella idealla ja toteutuksella pakkaukselle uuden elämän ja tarjoaa suojaa hyönteisille ja pölyttäjille.

”Halusimme golfpallopakkauksellemme jatkokäytön, joka edistää luonnon hyvinvointia”, kertoo Golf Coat Oy:n toimitusjohtaja Aki Kuivaniemi.

Metsä Boardin järjestämässä pakkaussuunnittelutyöpajassa kartonkisesta kotelosta muotoutui uudelleen käytettävä hyönteishotelli.

”Hyönteishotellikonseptin synnyttämiseen tarvittiin kaikkien toimijoiden tiivistä yhteistyötä. Design-prosessissa olivat mukana idean alullepanija Golf Coat, pakkausdesignyhtiö Futupack, kartonkipakkauksen valmistaja Pyroll sekä omat suunnittelijamme”, Metsä Boardin EMEA ja APAC -alueiden pakkauspalvelujohtaja Ilkka Harju sanoo.

2. sija: Biokomposiitista valmistettu kodinkone vähentää hiilijalanjälkeä

Uusiutuviin raaka-aineisiin pohjautuva biokomposiitti korvaa fossiilista muovia. Ympäristöystävällisempi materiaali toi Uusi puu -äänestyksen toisen sijan UPM Biocompositesin ja Mysodan suunnittelemalle hiilihapotuslaitteelle.

”Ajatus puupohjaisen raaka-aineen hyödyntämisestä syntyi, kun päätimme suunnitella uuden hiilihapotuslaitteiden malliston”, kertoo Mysoda Oy:n toimitusjohtaja David Solomon.

”Halusimme, että laitteiden designista tulee huippuhieno, mutta yhtä paljon halusimme parantaa hiilikädenjälkeämme. Juomien hiilihapotus kotona on jo itsessään ekoteko, mutta halusimme tehdä enemmän. Päätimme, että haluamme olla suunnannäyttäjä vastuullisempien kodinkoneiden valmistajana.”

”Tutkimme monia ekologisia materiaaleja ja totesimme, että puupohjainen biokomposiitti on paras vaihtoehto Mysodalle”, sanoo Solomon.

Mysoda-hiilihapotuslaite on valmistettu lähes 100 prosenttisesti uusiutuviin raaka-aineisiin pohjautuvasta, puupohjaisesta biokomposiitista. UPM Formi EcoAce -biokomposiitti on valmistettu puukuiduista sekä UPM BioVerno-nafta pohjaisesta biopolymeeristä.

3. sija: Tomaatit viihtyvät kierrätettävässä kartonkipakkauksessa

Uusi puu -äänestyksen kolmannen sijan sai Pyroll Pakkaukset Groupin ja Agrifuturan kartonkinen, muovirasiat korvaava tomaattipakkaus. Tomaattirasian ikkunat ovat puupohjaista biohajoavaa selluloosa-asetaattia.

”Tässä on oiva malliesimerkki muovia korvaavasta, tulevaisuuden kuitupohjaisesta pakkauksesta. Pakkaus on kuluttajaystävällinen, ja se tukee kestävää kehitystä”, sanoo Pyroll Pakkaukset Groupin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Anne Penkari.

Penkarin mukaan tomaatit säilyttävät hyvin tuoreutensa kartonkirasiassa. Ne poimitaan käsin vasta täysin kypsinä ja pakataan rasioihin tertuissaan, jolloin niiden maku mehevöityy aina siihen asti, kunnes ne nautitaan. Kartonkirasiassa tuote pääsee myös kauniisti esille.

Pakkauksesta löytyvät kierrätysohjeet yhdellä vilkaisulla ja se on helppo kierrättää kartonginkeräyksessä.

Kunniamaininta uuden sukupolven puiselle wc-istuimelle

Kylpyhuoneen wc-istuin voidaan valmistaa täysin vedenkestävästi puupohjaisesta biokomposiitista.

Woodio Block WC on valmistettu Suomessa pienellä hiilijalanjäljellä. Moderni seinään kiinnitettävä wc-istuin edustaa ajatonta skandinaavista muotoilua ja toimivuutta.

Arkikäytössä Woodion puinen wc toimii samalla tavalla kuin muutkin wc:t. Se on valmistettu iskunkestävästä Woodio® materiaalista, joka tekee siitä normaalikäytössä särkymättömän. Naarmuuntumattoman pinnoitteen ansiosta se on myös helppo pitää puhtaana.

”Keramiikkateollisuus on yksi saastuttavimpia toimialoja maailmanlaajuisesti. Woodion materiaali-innovaatio sai inspiraationsa ajatuksesta tehdä kestävämpiä kylpyhuonelaattoja puusta”, sanoo Woodion toimitusjohtaja Petro Lahtinen.

”Woodio tarjoaa ratkaisun, joka kuormittaa vähemmän ympäristöä ja muuttaa käsityksiämme tulevaisuuden kylpyhuoneesta.”

Uusi puu

Uusi puu kertoo, mitä puupohjaisia ratkaisuja on jo nyt markkinoilla, millainen yhteiskunnallinen vaikutus niillä on ja miltä alan tulevaisuus näyttää. Viemme viestiä puupohjaista biotaloudesta yhteiskunnallisille vaikuttajille ja poliittisille päätöksentekijöille. Hankkeen päärahoittaja on Suomen Metsäsäätiö, joka rahoittaa metsäelinkeinon elinvoimaisuutta vahvistavaa toimintaa.

Hankkeen toimijat

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskus – Jaakkoo-Taara – Jospak – Jyväskylän ammattikorkeakoulu – Metsä Group – Metsähallitus – Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK – MM Kotkamills – Puunjalostusinsinöörit – Paperiliitto – Paptic – Pyroll Pakkaukset Group – Sulapac – Suomen Aaltopahviyhdistys – Suomen Metsäsäätiö – Tampereen ammattikorkeakoulu – Tampereen yliopisto – Teknologian tutkimuskeskus VTT – UPM – Walki – Woodio – Äänekosken Kehitys

Lisätietoja:

Virpi Korhonen
Projektipäällikkö
Uusi puu -hanke
Metsäviestintä Oy
Puh. 0400-697973
Sposti virpi.korhonen@uusipuu.fi