Biohiilestä valmistettu kasvualusta voitti Uusi puun innovaatiokilpailun

Puupohjaisia innovaatioita etsineen Uusi puu 2023 -kilpailun voitti viherrakentamiseen soveltuva hiilinegatiivinen biohiili, joka ehkäisee kuivuutta, sitoo ravinteita ja estää valumia. Yleisön suosikki oli täyspaperinen riisipiirakkapakkaus. Uusi puu -kilpailun voittajat julkistettiin 20.4.2023 Puunjalostusinsinöörien kevätseminaarissa.

Puupohjaisen biotalouden tuotteille ja ratkaisuille suunnattu Uusi puu -kilpailu haastoi edelläkävijäyritykset tarjoamaan uusia ratkaisuja globaaleihin haasteisiin. Kilpailu järjestettiin viidettä kertaa.

Kilpailuehdotukset arvioi tuomaristo, joka koostui kansanedustajista sekä talouselämän ja tutkimuksen vaikuttajista. Tuomaristossa työskentelivät kansanedustajat Sari Essayah (kd.), Ari Koponen (ps.), Mikko Ollikainen (r.) ja Mikko Savola (kesk.) sekä metsäbiotalousalan asiantuntijat professori Pirjo Kääriäinen (Aalto-yliopisto), apulaisprofessori Ville Leminen (LUT-yliopisto), johtaja Maarit Lindström (Metsäteollisuus ry.), vt. toimitusjohtaja Matti Mäkelä (Suomen Metsäsäätiö) ja vanhempi neuvonantaja Anne-Christine Ritschkoff (VTT).

Tuomaristo arvioi ratkaisujen yhteiskunnallista merkitystä sekä kykyä vastata globaaleihin haasteisiin ja edistää kestävän kehityksen tavoitteita. Voittajaratkaisujen tuli myös omata myös kansainvälistä markkinapotentiaalia ja hyödyntää puuta innovatiivisesti. Palkituista ratkaisuista tuotetaan videot, jotka julkaistaan Uusi puun verkkosivuilla ja somekanavissa. Uusi puu 2023 -kilpailun palkinnot jaettiin 20.4. Puunjalostusinsinöörien Kuitupakkausten tulevaisuus -kevätseminaarissa Hilton Helsinki Kalastajatorpalla. Palkintojenjakotilaisuuden juonsivat tuomariston puheenjohtaja, johtaja Maarit Lindström Metsäteollisuus ry:stä ja Uusi puun ohjausryhmän puheenjohtaja, VTT:n erikoistutkija Johanna Lahti.

Uusi puu 2023 -kilpailun kolmen kärkeen sijoittuivat:

1. palkinto: Biohiilestä valmistettu kasvualusta viherrakentamiseen – GRK Suomi Oy ja Carbon Balance Finland Oy
2. palkinto: Täyspaperinen riisipiirakkapakkaus – UPM Specialty Papers Oy ja Fazer Leipomot Oy
3. palkinto: Ligniinipohjaiselle hartsille soveltuva laminaattipaperi – MM Kotkamills Absorbex Oy

Kilpailun finaalissa mukana olivat lisäksi VTT:n ja Aalto-yliopiston Fold-projektin ”Taiteltua suojaa verkkokauppaan” ja Koskisen ”Aistiva älypuulevy”, jotka palkittiin kunniakirjoilla.

Täyspaperinen riisipiirakkapakkaus oli yleisöäänestyksen suosikki

Kilpailuun osallistuneita ratkaisuja esiteltiin kevään aikana Uusi puun sosiaalisen median kanavissa ja järjestettiin yleisöäänestys 1.-31.3.2023. Yleisöäänestyksessä annettiin kaikkiaan 1326 ääntä ja sen kärkeen sijoittuneita ratkaisuja kommentoitiin seuraavasti:

Yleisöäänestyksen 1. sija: Täyspaperinen riisipiirakkapakkaus – UPM Specialty Papers Oy ja Fazer Leipomot Oy (21 % yleisöäänistä)
”Hieno innovaatio muovin vähentämiseen arjessa. Arvostan erityisesti sitä, että kyseessä on kuluttajatuote, koska niistä syntyy huomattava määrä muovijätettä. Pakkaus näyttää myös hyvältä.”
”Muovi on aina vaihdettava puuhun! Puu on aito suomalainen luonnonmateriaali.”
”Kuluttajana pystyn eniten vähentämään muovin käyttöä arjen valinnoissa, esimerkiksi juuri tällä puupohjaisella muovia korvaavalla pakkauksella.”
”Meillä tykätään paperiin pakatuista leipätuotteista. Puoliso väittää maistavansa, jos tuote säilytetty muovissa. Tämä pussi ei aidosti sisällä muovia, mikä on luonnonkin kannalta hyvä asia.”

Yleisöäänestyksen 2. sija: Puupohjainen hävikkiä vähentävä ruokapakkaus – Woodly Oy (14 % yleisöäänistä)
”Törmäsin tuotteeseen huoltoasemalla ostaessani sämpylän. Vaikka olen työskennellyt vuosikausia metsäteollisuusalalla, en olisi uskonut, että sämpylän kääre on tehty selluloosapohjaisesta materiaalista, ei perinteisestä muovista. Lujuus, venymä ja täysi läpinäkyvyys yllättivät minut suuresti.”
”Pakkausmuovi on maailmassa jättimäinen haaste. Woodlyn ratkaisu tehdä puusta muovia korvaavia pakkauksia on hieno.”

Yleisöäänestyksen 3. sija: Aistiva älypuulevy – Koskisen Oyj (12 % yleisöäänistä)
”Ratkaisu säästää kustannuksia, polttoainetta ja pienentää hiilijalanjälkeä.”
”Uusi innovatiivinen ratkaisu puutuoteteollisuuden kilpailukyvyn ja jalostusasteen parantamiseen.”
”Edistää turvallisuutta tieliikenteessä, tehokuuden kärsimättä – taloudellisesti järkevä kokonaisuus.”

Kilpailun kärki tarjoaa ratkaisuja globaaleihin haasteisiin ja tukee kestävää kehitystä

1. palkinto: Hiilinegatiivinen biohiili parantaa maaperän kasvuolosuhteita

Biohiili tuotetaan korkeassa lämpötilassa, vähähappisessa pyrolyysissä eli kuivatislauksessa. Raaka-aineena käytetään kasviperäistä biomassaa, yleensä puuainesta. Biomassa voi olla hyvinkin erilaista: puuteollisuuden sivuvirtoja, olkea, purkupuuta, hamppua, ruokohelpeä, pajua, eläinperäistä lietettä maataloudesta, hevosen lantaa, yhdyskuntajätehuollon jätettä, puutarhajätettä. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä. Biohiilelle on löydetty noin 55 eri käyttötarkoitusta. Biohiiltä voidaan käyttää monin eri tavoin esimerkiksi kasvualustana, veden puhdistamiseen, lämmön ja äänen eristeenä, hajun syöjänä tai katemateriaalina. Mielenkiintoisia käyttömahdollisuuksia rakennusalalla on myös asfaltissa tai betonissa lisäaineena. GRK:lla biohiiltä on käytetty kasvualustana rakennusten viheralueilla.

Biohiili parantaa maan rakennetta, laskee happamuutta sekä pidättää vettä ja ravinteita kasveille käyttökelpoisessa muodossa. Biohiili ehkäisee maan tiivistymistä ja palauttaa ja ylläpitää maan tuottokykyä. Biohiili tasapainottaa myös maaperän vesitasapainoa ja pitää kasvukykyä yllä kuivina ja märkinä kausina. Biohiili on hiilinegatiivinen tuote, joten tuotetta voi käyttää myös hiilijalanjäljen kumoamiseen. Esimerkiksi puuaines vapauttaa lahotessaan CO2-päästöjä, mutta pyrolyysikäsittelyn myötä tätä ei tapahdu.

– Metsäteollisuuden biomassojen, kuten metsätähteen, sahojen sivuvirtojen ja muun märän puujätteen, metsäteollisuuden lietteiden ja rakennuspuujätteen ohjautuessa biohiilen tuotantoon, hiilidioksidi- ja metaanipäästöt pienenevät ja hiilidioksidi saadaan sidottua pysyvään muotoon ja kaivettua maaperään kasvien kasvualustaksi vuosisatojen ajaksi. Kilpailun voittajaratkaisu tukee vihreää siirtymää ja suomalaista vientiteollisuutta, toteaa tuomariston puheenjohtaja Maarit Lindström Metsäteollisuus ry:stä.

2. palkinto: Täyspaperinen riisipiirakkapakkaus tulee lähelle kuluttajan arkea


UPM Specialty Papers on tuonut markkinoille kuumasaumattavia suojakäärepapereita lisänä UPM:n laajaan pakkauspaperivalikoimaan. UPM Confidio on suojakäärepakkauspaperi, eikä siihen lisätä muovilaminaattikerrosta suojaominaisuuksia varten. Paperissa itsessään on rasvan- ja kosteudenesto-ominaisuudet. Tämä yksinkertaistaa materiaalin jalostamista pakkaukseksi. Vastuullisesti tuotetuista kuiduista valmistettu UPM Confidio on suunniteltu kierrätettäväksi olemassa olevissa kartonkikierrätysvirroissa. UPM Confidiota kierrätettäessä saadaan enemmän puukuituja hyödynnettyä uusien paperi- ja kartonkituotteiden valmistukseen. Samalla kiertoon tai polttoon päätyy vähemmän fossiilipohjaisia materiaaleja.

– Tämän pakkausratkaisun tavoitteena on vähentää muovin määrää, parantaa pakkauksen kierrätettävyyttä sekä taata tuotteen laatu ja ruokaturvallisuus. Pakkausmateriaali toimii ja saumautuu nykyisillä pakkauskoneella. Palkittava uudenlainen paperipohjainen pakkaus tarjoaa suojaa ja säilyttää korkealaatuisena tuotteen, joka on tuttu jokaisen suomalaisen ruokapöydässä. Pakkausmateriaali tukee tuotteen brändiä hienolla tavalla, toteaa Uusi puun puheenjohtaja Johanna Lahti VTT:ltä.

3. palkinto: Erikoispaperi ympäristöystävällisempien laminaattien valmistukseen 

Absorbex® -laminaattipaperi valmistetaan sellusta, jonka raaka-aineena on lautojen ja lankkujen sahauksessa tukeista syntyvä sivutuote, sahanpuru. Tuotetta on valmistettu MM Kotkamillsin paperikoneella jo 50 vuoden ajan. Uusi paperi-innovaatio, ligniinipohjaisille hartseille soveltuva laminaattipaperi, on kehitetty vastaamaan asiakkaiden tarpeeseen tarjota entistäkin ympäristöystävällisempiä laminaatteja rakentamiseen ja huonekaluteollisuuteen.

Laminaattipaperia käytetään korkeapainelaminaattien valmistuksessa. Paperi kyllästetään hartsilla, ja useita kyllästettyjä paperikerroksia puristetaan yhteen levyksi korkeassa paineessa, mikä tekee laminaatista kovaa ja kestävää. Ligniinin molekyylikoko on suurempi kuin fenolin, joka vaikuttaa heikentävästi ligniinihartsin imeytymiseen paperiin. Uusi erikoispaperi mahdollistaa ligniinihartsin tehokkaan ja riittävän imeytymisen.

Uusi ligniinihartseille optimoitu paperi on käytettävissä samoilla laitteistoilla kuin fenolihartsille suunnitellut paperilaadut eikä siten vaadi uusia laiteinvestointeja. Laminaattipaperista jalostetut korkeapainelaminaatit säilyvät käyttökohteessaan jopa vuosikymmenien ajan sitoen samalla hiiltä koko käyttöikänsä ajan. Laminaattien kierrättäminen pitkän käyttöikänsä jälkeen tapahtuu polttamalla laminaattilevyt teollisesti energiaksi. Tuotteen pitkäikäisyys edistää vastuullista kuluttamista. Sahanpurusellua sisältävästä laminaattipaperista ja ligniinipohjaisista hartseista valmistettu laminaatti on sekä sahaus- että sellunvalmistustuotannon sivujakeet hyödyntävä ekologinen innovaatio rakentamisen erilaisiin käyttökohteisiin, ja soveltuu kestävyytensä, lujuutensa ja helpon puhdistettavuutensa vuoksi erinomaisesti myös julkisiin rakennuksiin.

– Ligniinin uudenlainen hyötykäyttö on yksi metsäteollisuuden suurista mahdollisuuksista. Tämä ratkaisu on siitä oivallinen esimerkki. Ekologisille rakennusmateriaaleille on korkea kysyntä. Kun fossiilipohjaiset raaka-aineet korvataan uusiutuvalla ligniinipohjaisella raaka-aineella, tuotteen hiilijalanjälki pienenee merkittävästi. Palkittava ratkaisu edistää laminaattiteollisuuden siirtymää biopohjaisiin raaka-aineisiin pois öljyriippuvuudesta, tuoteominaisuuksista tinkimättä, tiivistää Uusi puu -hankkeen projektipäällikkö Virpi Korhonen.

Lisätietoja:

Biohiilestä valmistettu kasvualusta: Riina Rantsi, Liiketoiminnan kehitysjohtaja, GRK Suomi Oy, riina.rantsi (at) grk.fi, +358407258999, www.grk.fi/biohiili

Täyspaperinen riisipiirakkapakkaus: Maarit Relander, Senior Manager, Stakeholder Relations, UPM Specialty Papers Oy, maarit.relander (at) upm.com, +358204150223, www.upmspecialtypapers.com

Laminaattipaperi: Johanna Mäkelä, Marketing Manager, MM Kotkamills Absorbex Oy, johanna.makela (at) mm.group, +358405873018, www.mm-boardpaper.com

Lisätietoja kilpailusta:

Virpi Korhonen
Projektipäällikkö
Uusi puu -hanke
Metsäviestintä Oy
Salomonkatu 17 A 5. kerros
00100 Helsinki
Puh. +358-400-697973
Sposti virpi.korhonen@uusipuu.fi

Twitter, LinkedIn, Facebook, YouTube: @uusipuu
Instagram: @uusipuu.fi

Uusi puu kertoo, mitä puupohjaisia ratkaisuja on jo nyt markkinoilla, millainen yhteiskunnallinen vaikutus niillä on ja miltä alan tulevaisuus näyttää. Hanke vie viestiä puupohjaisesta biotaloudesta yhteiskunnallisille vaikuttajille ja poliittisille päätöksentekijöille. Uusi puun päärahoittaja on Suomen Metsäsäätiö, joka rahoittaa metsäelinkeinon elinvoimaisuutta vahvistavaa toimintaa.

Linkit

Linkki yleisöäänestyksen kilpailijaesittelyvideoon
Uusi puu -kilpailusivu