Uusi puulla vilkas näyttelykesä ja -syksy

Kuva: Vilma Issakainen, Suomen Metsäyhdistys

Uusi puu -näyttely on ollut mukana useassa kesän ja syksyn tapahtumassa. Kiinnostus puupohjaisia innovaatioita kohtaan on ollut laajaa ja vastaanotto positiivisen yllättynyttä. Tänä vuonna Uusi puu -näyttelyitä on kohdennettu päättäjien ja vaikuttajien lisäksi myös suurelle yleisölle.

Suomi-Areenassa 1500 kävijää Uusi puun osastolla

Uusi puu osallistui 27.–30.6.2023 Porissa järjestetyn SuomiAreenan Kansalaistorille. Näyttelyssä esiteltiin Uusi puu -kilpailun voittajia ja yleisön suosikkeja sekä kiinnostavia arkisia esineitä, jotka on valmistettu puusta. Näyttelyosaston vetonaulana toimi onnenpyörä, josta oli mahdollisuus voittaa puupohjaisia käyttöesineitä kuten pelikortit, biokomposiitista valmistettu kahvimuki tai pullo, ostoskassi, lahjapussukka ja puulajeja esittelevä kirja. Onnenpyörää pyöräytettiin neljän päivän aikana noin 1500 kertaa, välillä asiakkaita kertyi jonoksi asti. Näyttelyn vastaanotto oli varsin positiivinen ja vierailijat olivat vaikuttuneita uusien puutuotteiden kirjosta.

SuomiAreenan näyttelyä esittelevää somemainontaa toteutettiin pakkaussuunnittelija Outi Oravaisen kanssa, joka teki Uusi puusta postauksen TikTokiin ja saapui keskiviikoksi näyttelyosastolle kertomaan puupohjaisista pakkausmateriaaleista. Outilla on TikTokissa yli 44 tuhatta seuraajaa, ja useilla videoilla on yli 100 000 katselukertaa. Outin tekemää Uusi puu -videota oli katsottu lokakuun loppuun mennessä 26 400 kertaa ja se oli kerännyt yli 900 tykkäystä.

  
SuomiAreenan Kansalaistorilla Uusi puun onnenpyörä keräsi kävijöitä jonoksi asti. Näyttelyssä vieraili myös pakkaussuunnittelija Outi Oravaisen TikTok-seuraajia tapaamassa Outia. Kuvat: Uusi puu.

Talk Helsinki tavoitti päättäjiä ja vaikuttajia

Uusi puu -näyttely oli mukana Talk Helsinki -keskustelufestivaaleilla 16.8.2023 Tokoinrannassa. Talk Helsinki -tapahtuma on uusi konsepti, joka järjestettiin päivää ennen Helsingin juhlaviikkojen avajaisia. Päivän aikana Huvilateltassa järjestettiin useita keskusteluja, kuten presidenttiehdokastentti ja Metsän mahdollisuudet -keskustelu. Uusi puu -näyttely oli esillä Huvilateltan sisäänkäynnin luona Woodion näyttelyn kanssa. Päivän aikana näyttelyyn tutustui useampia valtakunnallisia päättäjä ja vaikuttajia.

  
Tokoinrannassa järjestetty Talk Helsinki -tapahtuma loi tyylikkäät puitteet Uusi puu -näyttelylle. Kuvat: Uusi puu.

Modernit puutuotteet kiinnostivat Päättäjien Metsäakatemian osallistujia

Uusi puu -näyttely havainnollisti puun innovatiivista käyttöä sekä EU:n että kotimaan päättäjille ja vaikuttajille järjestetyissä metsäakatemioissa. Tärkeä osa akatemioiden ohjelmaa olivat keskustelut metsän ja puun käytöstä ratkaisuna moniin globaaleihin haasteisiin.

Syyskuun lopussa yli 30 eurooppalaista päättäjää tutustui metsäalaan kolmipäiväisellä kurssilla Keski-Suomessa. Osallistujat olivat EU:n komissiosta, parlamentista, kansallisista ministeriöistä, mediasta, etujärjestöistä ja yliopistoista. Osallistujat tutustuivat puurakentamiseen Tuusulan uudessa lukio- ja kulttuuritalossa Moniossa, jossa oli mahdollisuus tutustua myös Uusi puu -näyttelyyn. Lisäksi osallistujat tutustuivat talousmetsän luonnonhoitoon ja metsien monitorointiin metsäkohteella Vaajakoskella ja biokiertotalouteen Äänekosken biotuotetehtaalla. Ohjelma sisälsi runsaasti tietoa sekä metsäalan tutkimuksesta että käytännön toimenpiteistä. EU-päättäjien Metsäakatemiaa rahoittavat maa- ja metsätalousministeriö, Suomen Metsäsäätiö, Metsämiesten Säätiö sekä Marjatta ja Eino Kollin Säätiö.

Lokakuun alussa vuorossa oli kotimaan 54. Päättäjien Metsäakatemia, johon osallistui yli 30 päättäjää ja vaikuttajaa. Yhteiskunnallisille päättäjille suunnattu kutsukurssi ja keskustelufoorumi on vuodesta 1996 alkaen lisännyt suomalaisten vaikuttajien tietämystä metsäasioissa. Metsäakatemiaan on osallistunut jo yli 1500 vaikuttajaa. Sitä rahoittavat Suomen Metsäsäätiö ja maa- ja metsätalousministeriö. Metsäakatemian ohjelmassa olivat muun muassa energiakysymykset, joiden ratkaisuja pohdittiin harvennushakkuukohteella metsänomistajan ja metsätalouden hankintaketjun näkökulmasta. Muita Metsäakatemian kohteita olivat moderni Rauman saha sekä Turun Linnanfältin puukaupunkialue.


EU-päättäjien Metsäakatemian osallistujat tutustumassa Suomessa kehitettyihin puupohjaisiin tuotteisiin. Kuva: Vilma Issakainen, Suomen Metsäyhdistys.

Uusi puu mukana metsäalan tapahtumissa

Syyskuussa Uusi puu osallistui suosittuun Metsäteollisuus ry:n Soul Wood & Pulp Fiction -sidosryhmätilaisuuteen. Tapahtuma keräsi metsäteollisuudesta kiinnostuneet ammattilaiset ja poliittiset päättäjät saman katon alle. Lokakuun lopussa Uusi puu osallistui  94. Metsäpäiville, jotka ovat yksi metsäalan suurimmista vuosittaisista ammattilaistapahtumista. Vuoden 2023 pääteemana oli metsäalan tulevaisuus. Pääteema kehysti tapahtuman monipuolista ohjelmaa muun muassa kolmella asiantuntijalavalla sekä suuren suosion saavuttaneella keskustelulavalla. Uusi puun ohella Metsäpäivien minimessuilla esittäytyi joukko alan yrityksiä ja hankkeita.


Uusi puu -näyttely kiinnostaa myös alan ammattilaisia ja sidosryhmiä. Näyttelyä on mahdollisuus tilata alan tapahtumiin. Kuva: Vilma Issakainen, Suomen Metsäyhdistys.

Uusi puu

Uusi puu kertoo, mitä puupohjaisia ratkaisuja on jo nyt markkinoilla, millainen yhteiskunnallinen vaikutus niillä on ja miltä alan tulevaisuus näyttää. Hanke vie viestiä puupohjaisesta biotaloudesta yhteiskunnallisille vaikuttajille ja poliittisille päätöksentekijöille. Uusi puun päärahoittaja on Suomen Metsäsäätiö, joka rahoittaa metsäelinkeinon elinvoimaisuutta vahvistavaa toimintaa.

Twitter, LinkedIn, Facebook, YouTube: @uusipuu
Instagram: @uusipuu.fi

Hankkeen toimijat

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskus – Fiberwood – Jaakkoo-Taara – Jospak – LUT-yliopisto – Metsä Group – Metsähallitus – Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK – MM Kotkamills – Puunjalostusinsinöörit – Paperiliitto – Paptic – Suomen Metsäsäätiö – Tampereen ammattikorkeakoulu – Teknologian tutkimuskeskus VTT – UPM – Walki – Woodio – Äänekosken Kehitys

 

Edellinen artikkeli
Uusi puu yhteistyöhön Tekniikan museon ja Finlandia-talon kanssa
Seuraava artikkeli
Uusi puu -näyttely keräsi huomiota Eco Expo Aasia -messuilla