Uusi puu -kilpailu 2018 käynnissä – nyt etsitään puupohjaisia ratkaisuja globaaleihin haasteisiin

Uusi puu -kilpailu hakee jo kolmatta kertaa innovatiivisia puupohjaisia ratkaisuja suurten globaalien ilmiöiden asettamiin haasteisiin. Kilpailu sai hyvän lähdön 6.6.2018 pidetyssä seminaarissa.

Puupohjainen bio- ja kiertotalousosaaminen on Suomessa vahvaa ja puun mahdollisuudet vastata globaaleihin haasteisiin herättää mielenkiintoa. Uusi puu -kilpailun aloitus Puun uudet kuviot -seminaarissa Helsingissä 6.6.2018 keräsi tuvan täyteen puupohjaisesta biokiertotaloudesta kiinnostuneita vieraita.

Kilpailu avartaa tietämystä siitä, mihin puu pystyy

Uusi puu -kilpailussa etsitään puupohjaisia ratkaisuja viiden globaalin megatrendin, resurssiniukkuuden, tiedostavan kuluttamisen, väestörakenteen muutosten, kaupungistumisen ja digitalisoitumisen, luomiin haasteisiin.

– Puupohjainen biotalous elää vahvaa kukoistuskautta Suomessa. Kilpailun avulla haluamme kertoa siitä, mitä kaikkea puupohjaisista materiaaleista osataan Suomessa jo nyt tehdä. Samalla tavoitteena on esitellä eri ratkaisujen yhteiskunnallista merkitystä ymmärrettävällä tavalla, kertoo Uusi puun puheenjohtaja Sari Hassi.

Uusi puu -kilpailun voittajan valitsee asiantuntijoista ja yhteiskunnallisista vaikuttajista koottu tuomaristo.

– Markkinoilla on jo nyt lukuisia ympäristöystävällisiä puupohjaisia ratkaisuja ja uusia innovaatiota on runsaasti matkalla tutkimuspöydiltä tuotantoon. Uusi puu -kilpailu on tarpeellinen, jotta tieto näistä hienoista ratkaisuista leviää, toteaa kilpailun tuomariston edustaja, Suomen Metsäsäätiön toimitusjohtaja Liisa Mäkijärvi.

Supermateriaali puulla lähes rajattomat mahdollisuudet

Tilaisuuden paneeleissa alan asiantuntijat valottivat puupohjaisen biokiertotalouden merkitystä taloudelle, työllisyydelle ja ympäristölle.

– Puu on supermateriaali, josta voidaan tehdä tekstiilejä, muovia ja muita fossiilisia raaka-aineita korvaavia pakkauksia, elintarvikkeita, lääkkeitä, melkein mitä vain. Oleellista on se, että puupohjaisissa tuotteissa käytetään uusiutuvaa materiaalia, mutta huomioidaan myös kierrättäminen ja kiertotalous, tutkimusprofessori Ali Harlin Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:stä summaa paneelissa esiin nousseita teemoja.

Seminaarivierailla oli myös mahdollisuus tutustua Uusi puu -hankkeen jäsenten jo markkinoilla oleviin puupohjaisiin ratkaisuihin.

– Suurta kiinnostusta herättivät erityisesti puupohjaiset tekstiilit ja tuotteet, joissa puu tarjoaa ekologisemman vaihtoehdon muoville, kertoo Uusi puu -hankkeen projektipäällikkö Susanna Winqvist.

Lue lisää Kilpailu-sivulta siitä, millaisia ratkaisuja Uusi puu -kilpailussa etsitään, tutustu kilpailun tuomaristoon ja katsasta viime vuoden voittajat.

 

Edellinen artikkeli
Uusi puu -kilpailu käynnistyy jälleen! Puun uudet kuviot -aamiaisseminaari 6.6.2018
Seuraava artikkeli
Mitä ovat puun uudet kuviot? Katso videokooste 6.6. biokiertotalouseminaarista