TkT Johanna Lahti Uusi puu -hankkeen puheenjohtajaksi

TkT Johanna Lahti on valittu Uusi puu -hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajaksi vuosiksi 2023-2024. Lahti on toiminut hankkeessa Tampereen yliopiston edustajana vuodesta 2017. Tällä hetkellä hän työskentelee vanhempana tutkijana VTT:llä Tampereella Sustainable products and materials -liiketoiminta-alueella.

Johanna Lahdella on yli 20 vuoden kokemus paperinjalostus- ja pakkaustekniikan alueelta Tampereen yliopistossa. Hän on toiminut tutkijana ja projektipäällikkönä erilaisissa kansallisissa ja kansainvälisissä tutkimushankkeissa sekä luennoinut teekkareille. Hänen tutkimusalueisiinsa kuuluvat mm. erilaiset biopohjaiset materiaalit kuten biomuovit sekä pakkaussovelluksiin soveltuvat kuitumateriaalit. ”Uusien ratkaisujen kehityksessä on tärkeää sekä materiaaliominaisuuksien että prosessoitavuuden tutkiminen”, Johanna Lahti sanoo. ”Uusi puu -hanke tuo hienosti esiin puupohjaisten materiaalien potentiaalia ja esittelee erilaisia ratkaisuja globaaleihin megatrendeihin”, jatkaa Johanna.

Uusi puu -hankkeen puheenjohtaja Johanna Lahti esittelemässä
VTT:n Biocelsol -kuidusta valmistettua
mekkoa Uusi puun eduskuntanäyttelyssä.

Päättäjä- ja vaikuttajaviestintään keskittyvä Uusi puu -hanke käynnistyi vuonna 2014. Hanke esittelee olemassa olevia puupohjaisia biotuotteita, jotka edustavat nykyisiä ja lähitulevaisuuden kestäviä ratkaisuja. Jatkuvasti päivittyvän Uusi puu -näyttelyn avulla tuodaan esiin puupohjaisten ratkaisujen yhteiskunnallinen merkitystä kestävän kehityksen, talouden ja työllisyyden sekä hyvinvoinnin näkökulmista. ”Tutkimussektorin edustajana Johannan kautta Uusi puu -hanke pysyy myös jatkossa ajan hermolla puupohjaisista materiaali- ja tuoteinnovaatioista sekä niiden toteuttajista”, toteaa hankeen projektipäällikkö Virpi Korhonen.

Käynnissä oleva Uusi puu 2023 -kilpailu etsii uusia ratkaisuja globaaleihin haasteisiin. Kilpailuun osallistuvien ratkaisuesimerkkien avulla tavoitellaan metsäbiotalousalan potentiaalia havainnollistavaa näkyvyyttä puupohjaisille innovaatioille ja niiden toteuttajille. Uusi puu -kilpailuun voi ilmoittautua 15.1.2023 mennessä osoitteessa www.uusipuu.fi/kilpailu.

Uusi puu -hanke

Uusi puu kertoo, mitä puupohjaisia ratkaisuja on jo nyt markkinoilla, millainen yhteiskunnallinen vaikutus niillä on ja miltä alan tulevaisuus näyttää. Hanke vie viestiä puupohjaisesta biotaloudesta yhteiskunnallisille vaikuttajille ja poliittisille päätöksentekijöille. Uusi puun päärahoittaja on Suomen Metsäsäätiö, joka rahoittaa metsäelinkeinon elinvoimaisuutta vahvistavaa toimintaa.

Hankkeen toimijat

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskus – Jaakkoo-Taara – Jospak – Jyväskylän ammattikorkeakoulu – LUT-yliopisto – Metsä Group – Metsähallitus – Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK – MM Kotkamills – Puunjalostusinsinöörit – Paperiliitto – Paptic – Pyroll Pakkaukset Group – Sulapac – Suomen Aaltopahviyhdistys – Suomen Metsäsäätiö – Tampereen ammattikorkeakoulu – Tampereen yliopisto – Teknologian tutkimuskeskus VTT – UPM – Walki – Woodio – Äänekosken Kehitys

 

 

 

Edellinen artikkeli
Uusi puu 2023 -kilpailu avattu – ilmoittaudu mukaan!
Seuraava artikkeli
Uusi puu 2023 -kilpailun tuomaristo tuo yhteen kansanedustajat ja metsäbiotalouden ammattilaiset