Maanparannuskuiduilla ilmastonmuutosta hillitsevä Soilfood mukaan Uusi puu -hankkeeseen

maanparannuskuidun levitys soilfood

Uusi puu -hankkeen uusin jäsen Soilfood Oy jalostaa metsäteollisuuden sivuvirroista lannoite- ja maanparannustuotteita. Maanparannuskuitujen avulla voidaan korvata uusiutumattomien ja louhittavien ravinteiden käyttöä ja sitoa hiiltä maaperään.

Maataloudessa fossiiliset tuotantopanokset ovat olleet käytössä vuosikymmeniä, mutta esimerkiksi fosforin, yhden maatalouden kriittisimmistä ravinteista, on arvioitu riittävän vain noin 50 – 100 vuotta tästä päivästä eteenpäin. Ravinteiden kierrätys on kestävän kehityksen ja maatalouden jatkuvuuden edellytys.

Maanparannuskuidut valmistetaan sellu- ja paperiteollisuuden sivuvirroista ja ne soveltuvat käytettäväksi lannoite- ja maanparannusaineina kasvinviljelyssä, jolloin niiden sisältämät ravinteet ja hiili hyödynnetään.

”Keinolannoitteita korvaavat maanparannuskuidut auttavat viljelijää parantamaan sadontuottoa kustannustehokkaasti. Niiden sisältämä orgaaninen aines lisää maan pieneliötoimintaa ja vähentää viljelystä aiheutuvia haitallisia ympäristövaikutuksia, kuten ravinteiden huuhtoutumista. Lisäksi kuiduilla voidaan hillitä ilmastonmuutosta sitomalla hiiltä maaperään”, Olli Lehtovaara, johtaja, teolliset palvelut, Soilfoodista summaa ratkaisun hyödyt.

Soilfood palkittiin Uusi puu -kilpailun resurssiniukkuus-kategoriassa marraskuussa 2018. Tuomaristo totesi maanparannuskuitujen olevan merkittävä, suuria volyymeja mahdollistava ratkaisu, joka vastaa innovatiivisesti lannoitetarpeeseen ja vesien rehevöitymishaasteeseen kuin myös edistää resurssitehokkuutta eli teollisten sivuvirtojen hyödyntämistä arvokkaalla tavalla.

”Uusi puu -hankkeen tehtävänä on välittää tietoa puupohjaisen biotalouden markkinoilla olevista ratkaisuista. Maanparannuskuidut ovat hieno esimerkki siitä, miten metsäteollisuuden sivuvirtojen ravinteille ja hiilelle saadaan lisäarvoa tuova, resursseja säästävä ja kiertotaloutta tukeva käyttötapa”, toteaa Uusi puu -hankkeen projektipäällikkö Susanna Winqvist.

Lue lisää:
www.uusipuu.fi/ratkaisut/maanparannuskuidut/
www.soilfood.fi

Edellinen artikkeli
Maailman parhaimpien pakkauksien tunnustuksella palkittu Jospak mukaan Uusi puu -hankkeeseen
Seuraava artikkeli
Uusi puu -biotalousseminaari Lahdessa 21.3.