Ympäristöystävällinen pakkausmateriaali

Ympäristöystävällinen ja helposti kierrätettävä pakkausmateriaali

Kuluttajapakkauksissa käytetään erilaisia materiaaleja pitämään tuotteet paikallaan ja suojaamaan niitä ulkopuoliselta rasitukselta. Verkkokaupankäynnin kasvaessa lisääntyy myös postituksessa käytettävien pakkausten lukumäärä. Kuluttajat kiinnittävät yhä enemmän huomiota pakkauksissa käytettyjen materiaalien alkuperään ja helppoon kierrätettävyyteen.

Puukuidusta tehty kevyt ja huokoinen vaahtorakenne tarjoaa ympäristöystävällisen ja helposti kierrätettävän materiaalivaihtoehdon pakkaamiseen.

puukuituinen pakkausratkaisu

Nykyään käytetään paljon kuplamuovia ja polystyreeniä, EPS:iä (Styrox), niin kuluttajapakkausten sisällä kuin postipakkauksissakin. Näille materiaaleille ei kuitenkaan ole järkevää kierrätysmahdollisuutta. EPS (Styrox) erityisesti on kuluttajien vieroksuma materiaali sen vaatiman tilantarpeen takia.

Puukuidusta tehty kevyt ja huokoinen vaahtorakenne toimii yhtä hyvin kuin nykyisin käytössä olevat pakkausratkaisut (EPS, kuplamuovi, aaltopahvi, kartonki, munakenno ja muovi). Kuituvaahto on paperin- ja/tai kartonginkierrätykseen soveltuva materiaali ja perustuu uusiutuviin raaka-aineisiin.

Kuinka se konkreettisesti toimii

Kuituvaahdon ominaisuudet voidaan säätää tarpeen mukaan: painavat tuotteet voidaan pakata kuituvaahdosta tehtyyn kovaan pakkaukseen ja kevyet ja tärinäherkät tuotteet voidaan pakata pehmeään pakkaukseen. Raaka-aineena voidaan käyttää sellua, mekaanista kuitua, kierrätyspaperia ja jopa kartonkikoteloiden valmistuksessa syntyvää leikkausjätettä.

Pakkauksen avaamisen jälkeen kuitupohjaisen sisäpakkausmateriaalin voi hävittää helposti: sen voi lytistää pieneen tilaan ja laittaa paperi- tai kartonkikierrätykseen.

Lisäpakkausmateriaalin valmistusprosessi on yksinkertainen ja skaalattavissa. Verrattuna esimerkiksi Styrox-kappaleiden valmistukseen, huokoisen vaahtorakenteen muotoiluun käytettävät muotit ovat edullisia mahdollistaen kustannustehokkaan valmistuksen pienillekin sarjoille.

Kuitupohjaisia sisäpakkausmateriaaleja voidaan käyttää elektroniikan, astioiden, korujen, sykemittareiden ja vaikkapa joulukonvehtien pakkaamiseen. Pakkausmateriaali vaimentaa myös hyvin tärinää, joten se soveltuu esimerkiksi verinäytteiden ja puoliksi kootun elektroniikan kuljetukseen.

Taloudelliset mahdollisuudet ja laajempi yhteiskunnallinen merkitys

Pakkausratkaisu tarjoaa kuluttajalle ympäristöystävällisen ja helposti kierrätettävän vaihtoehdon. Verkko-ostosten teko on entistä houkuttelevampaa ja miellyttävämpää, kun kotiin ei kerry kuplamuovikekoa. Vaahtosisäpakkausmateriaalia voidaan käyttää monipuolisesti vaimentavien ja muiden tukielementtien roolissa.

Jo pelkkien taivekartonkien sisällä olevien vaimentavien elementtien markkinoiden on arvioitu olevan 11 miljardia euroa vuodessa vaikka elintarvikepakkaussovellukset jätetään luvusta pois. Kuitupohjaisella sisäpakkausmateriaalilla saavutettaisiin huomattavat kustannussäästöt sekä positiiviset ympäristövaikutukset.

Lisätiedot