Vedenkestävä puukomposiittilavuaari

Vedenkestävä puukomposiitti – ekologinen materiaali rakentamiseen ja sisustamiseen

Keramiikkaa on käytetty tuhansia vuosia ja sitä hyödynnetään laajasti mitä erilaisimmissa käyttötarkoituksissa. Kylpyhuoneet ovat luultavasti yksi sen tunnetuimmista sovelluksista. Vähemmän tunnettu asia on, että keramiikkateollisuus on suuri puhtaan veden ja fossiilisten polttoaineiden kuluttaja sekä ympäristön saastuttaja.

Woodion kehittämä täysin vedenkestävä massiivipuukomposiitti on helposti työstettävä ja kaunis materiaali, jolla on paljon samoja ominaisuuksia kuin keramiikalla. Puukomposiitti on ekologinen vaihtoehto, joka voidaan käytöstä poiston jälkeen hyödyntää energiana, toisin kuin keramiikkajäte.

Massiivipuukomposiitti on kovaa, läpeensä vedenkestävää ja sitä voidaan valaa muottiin. Lisäksi se tuntuu käteen miellyttävältä ja on helposti työstettävissä puutyökaluilla.

Woodio on lanseerannut ensimmäisenä sovelluksena massiivipuukomposiitille design-kylpyhuoneiden pesualtaat.

Kuinka se konkreettisesti toimii

Puukomposiitti valmistetaan muottiin valamalla puuhakkeen ja yhtiön kehittämän lasinkirkkaan sideaineen seoksesta. Valmistusprosessissa puuhake ja sideaine sitoutuvat toisiinsa lujasti muodostaen lujan rakenteen, jossa myös puun hienorakenne on täyttynyt sideaineella mikä takaa materiaalin poikkeuksellisen vedenkestävyyden. Koska käytetty sideaine on täysin läpinäkyvää ja sen taitekerroin on sama kuin lasilla jää materiaalissa käytetty puu kauniisti näkyviin.

Käyttämällä luonnollisia väriaineita ja eri kokoisia puuhakkeita materiaalin ulkonäköä voidaan muokata lähes rajattomasti, jopa perinteisen keramiikan näköistä valkoista materiaalia on mahdollista valmistaa.

Materiaali voidaan käytöstä poiston jälkeen hyödyntää polttamalla energiajätteenä.

Taloudelliset mahdollisuudet ja laajempi yhteiskunnallinen merkitys

Merkittävä osa keramiikkateollisuuden tuotannosta sijaitsee kehittyvissä maissa, joissa mahdollisuudet investoida vähäpäästöiseen tuotantoteknologiaan ovat usein rajalliset. Lisäksi keramiikkajätettä ei kierrätetä, ja siten se päätyy sekajätteen mukana kaatopaikoille.

Pelkästään kylpyhuoneissa käytettyjen keramiikka- ja posliinituotteiden maailman markkinoiden arvo on yli 100 miljardia euroa. Jos lisäksi lasketaan muita mahdollisia sovelluksia Woodion materiaalille rakentamisessa ja sisustamisessa, on teknologian markkinapotentiaali vieläkin suurempi. Yhä tiedostavampi kuluttaminen ja pyrkimys uusiutuvien raaka-aineiden käyttöön ovat globaaleja megatrendejä, joiden ytimessä ja joiden haasteisiin Woodion teknologia vastaa.

Lisäksi Woodio-materiaali ja siitä tehdyt tuotteet ovat kauniita ja tuovat kaivattua vaihtelua sovellusalueelle, jota keramiikka on dominoinut satoja ellei tuhansia vuosia.

Lisätiedot