Tuoteturvallisuus ja pakkauksen kestävyys korostuvat ruokapakkaamisessa

Tuoteturvallisuus on tärkeä asia kuluttajalle samoin kuin ruoan ja kartongin valmistajalle. Pohjoisten metsien puusta peräisin olevasta ensikuidusta valmistettu kartonki sopii erityisen hyvin ruokapakkaamiseen.

Keveyden ja kestävyyden ansiosta ensikuitukartonkia tarvitaan painossa mitaten vähemmän samaan pinta-alaan kuin esimerkiksi keräyskuitupohjaista kartonkia. Ensikuidusta valmistetut kartonkipakkaukset myös kestävät ja suojaavat hyvin ruokaa toimitusketjussa aina kotikeittiöön saakka. Aterian nauttimisen jälkeen kartonkipakkaus tai -astia on helposti kierrätettävissä, mikä on elintärkeää myös kuitukierrätysprosessille.

ensikuitukartonki

Kuinka se konkreettisesti toimii

Ensikuidut ovat luonnostaan puhtaita eikä ensikuitupohjainen kartonki sisällä haitallisia jäämiä. Tällainen kartonki vastaa hyvin tuoteturvallisuutta sekä haju-makuominaisuuksia koskeviin vaatimuksiin.

Kartongin keveys tukee kestävää kehitystä ja kustannustehokkuutta. Sen jäykkyys ja tasalaatuisuus varmistavat hyvän ajettavuuden jalostus- ja pakkauslinjoilla. Erinomainen painopinta puolestaan syntyy sileydestä ja vaaleudesta.

Taloudelliset mahdollisuudet ja laajempi yhteiskunnallinen merkitys

Koska ensikuitupohjainen taivekartonki on kevyttä ja kestävää, sen valmistukseen tarvitaan vähemmän raaka-aineita. Myös toimitusketjussa kuljetetaan näin vähemmän materiaalia ja lopulta kuluttajan kierrätettäväksi jää vähemmän pakkausmateriaalia.

MetsäBoardin Simpeleen tehtaalla valmistettu Simcote on kehitetty erityisesti päivittäin käytettävien ruokatuotteiden pakkaamiseen. Ruokapakkaaja saa siitä jopa yli 50 % enemmän koteloita kilpaileviin kartonkeihin verrattuna.

Globaalit ruokavalmistajat kiinnittävät huomiota kartonkimäärien ja teknisten ominaisuuksien lisäksi tyypillisesti kestävään kehitykseen ja pyrkivät mm. vähentämään energian kulutusta ja kasvihuonepäästöjä. Metsä Boardin kartonkitehtaiden energiantuotannossa voidaan hyödyntää CO2-neutraalia biopolttoainetta kuten oksia ja latvuksia.

Muita tietoja

Metsä Boardin ensikuitupohjaisia taivekartonkeja käytetään kuluttajatuotteiden pakkaamiseen ympäri maailman. Esimerkiksi Barillan vehnä- ja kokojyväpastoja pakataan useissa maissa Simcote-kartongista valmistettuihin pakkauksiin.

Katso, alla olevasta videosta, miten pastapaketin kartonki syntyy.