Lelupakkaus, jonka voi lajitella kokonaan kartonkikeräykseen

Muovijäte on maailmanlaajuinen ongelma. Kuluttajat odottavat brändeiltä kestäviä ratkaisuja – myös pakkauksissa. Fischertechnikin lelupakkaus on muoviton. Kartonkilaatikon sisällä olevat muovipussit on korvattu puupohjaisesta ja kierrätettävästä Paptic®-materiaalista valmistetuilla pusseilla. Paptic® on suomalainen pakkausmateriaali-innovaatio. Nyt koko lelupakkauksen voi laittaa kartonkikierrätykseen.

Kuinka se konkreettisesti toimii

Fischertechnikin kartonkisen lelupakkauksen sisällä olevat rakennuspalat oli aiemmin pakattu muovipusseihin. Muovi haluttiin korvata kestävämmällä ja kierrätettävällä ratkaisulla. Nyt biopohjaiset lelut pakataan puukuitupohjaisiin kartonkilaatikkoon ja Paptic®- materiaalista valmistettuihin pusseihin. Muutos ei ole vaikuttanut pakkauksen tekniseen toiminnallisuuteen ja pakkaus on nyt helppo laittaa kokonaan kartonkikierrätykseen. Lelupakkauksen pussit valmistetaan Paptic®-materiaalista. Paptic® on suomalainen innovaatio, joka laajentaa vastuullisten pakkausmateriaalien valikoimaa. Paptic®-materiaalit ovat saatavilla FSC® sertifioituna.

Kierrätettävät ja puupohjaiset Paptic®- materiaalit valmistetaan olemassa olevilla paperikoneilla. Pakkauksen lelupussit on valmistettu olemassa olevilla pakkauslinjoilla. Näin vaihto öljypohjaisesta, fossiilisesta muovista uusiutuvaan ja kierrätettävään Paptic®-materiaaliin on ollut helppo. Muovin korvaaminen Papticilla helpottaa pakkauksen kierrätystä. Paptic®-materiaalin laadukkaat kuidut kiertävät jopa kymmenen kertaa ja käytetään esim. kartongin valmistuksessa.

Taloudelliset mahdollisuudet ja laajempi yhteiskunnallinen merkitys

Kuluttajat ja yritykset etsivät ratkaisuja muovin käytön vähentämiseksi, koska muovijäte on globaalisti merkittävä ja ravintoketjuihin saakka ulottuva ongelma. Muovin kierrätysmenetelmät eivät ole yhtä kehittyneitä kuin esimerkiksi puupohjaisten pakkausmateriaalien. 1950-luvulta lähtien on tuotettu yli 9 miljardia tonnia muovia, josta 9 % on kierrätetty ja siitä määrästä vain 1 % useammin kuin kerran. Suuri osa muovista päätyy kaatopaikalle, mutta arviolta 8 milj. tonnia muovia päätyy vuosittain maailman meriin. Lisäksi vielä suurempi määrä muovia päätyy muualle luontoon hallitsemattomasti. On arvioitu, että vuonna 2050 muoviteollisuus käyttää viidenneksen maailman öljyntuotannosta ja että tuolloin merissä on enemmän muovia kuin kalaa. (Ellen MacArthur Foundation) Kuluttajapakkausmarkkinoiden, joista 90 % on muovikalvoja, Smithers arvioi kasvavan 1,5 miljoonalla tonnilla vuosittain 2021- 2026 ja saavuttaen 40 miljoonan tonnin vuositason. Samassa ajassa markkinoiden arvon arvioidaan kasvavan 249 miljardista 292 miljardiin dollariin.

Vaikka pakkausmateriaalien kysyntä yleisesti on kasvussa, perinteisen paperin suhteellisen osuuden arvioidaan laskevan, sillä paperi ei pysty korvaamaan muoveja suorituskykyrajoitustensa vuoksi. Innovatiiviset Paptic®- materiaalit ovat perinteisiä papereita ohuempia, notkeampia ja kestävämpi, joten ne sopivat korvaamaan ohutta muovia monissa erilaisissa tuotepakkauksissa. Globaalit brändit etsivätkin aktiivisesti vaihtoehtoisia, hyvin toimivia, uusiutuvia ja kierrätettäviä pakkausmateriaaleja muovikalvojen korvaamiseksi kestävän kehityksen ja kiertotalouden tavoitteiden saavuttamiseksi. Kuluttajat odottavat vastuullisia ratkaisuja yrityksiltä, myös pakkauksien osalta. Fischertechnikin lelupakkaus on erinomainen esimerkki pakkauksesta, jossa muovi on helposti korvattavissa kuitupohjaisella ja kierrätettävällä materiaalilla.

Muita tietoja

Paptic on espoolainen yritys, joka on kehittänyt kierrätettävän puukuitupohjaisen materiaalin, jolla korvataan muovia pakkauksista. Se on VTT:n spin-off-yritys, joka on perustettu vuonna 2015. Neljä vuotta peräkkäin yritys on tuplannut kasvunsa. Liikevaihdosta 89 prosenttia tulee Euroopasta. Tällä hetkellä Papticissa työskentelee 35 alansa ammattilaista ja tavoitteena on rekrytoida vuonna 2023 yli 20 henkilöä lisää. Paptic on tähän mennessä kerännyt rahoitusta noin 12-13 miljoonaa euroa. Vuonna 2021 japanilainen Itochu Corporation sijoitti Papticiin. Itochun ja kolmen perustajan lisäksi Papticin omistajiin kuuluu muita sijoittajia.

Lue lisää: www.paptic.com