Raaka-ainetehokas tekstiilikuitu

Paperisellusta tekstiilikuiduksi

Tekstiilejä kulutetaan kiihtyvällä tahdilla. Puuperäisillä tekstiilikuiduilla pyritään vastaamaan markkinoiden puuvillavajeeseen, sekä korvaamaan muovipohjaisia kuituja. Metsä Group pyrkii vastaamaan tähän haasteeseen kehittämällä valmistusmenetelmää, jolla paperisellusta tehdään korkealaatuista tekstiilikuitua.

Kuinka se konkreettisesti toimii

Paperisellun asema on viime vuosikymmeninä muuttunut dramaattisesti, kun luettava materiaali on enenevissä määrin siirtynyt paperilta sähköiseen muotoon. Paperisellua valmistava teollisuus havahtui jo vuosikymmen sitten tähän tilanteeseen ja useita tehtaita onkin siirtynyt paperisellusta liukosellun valmistukseen. Liukosellusta valmistetaan muun muassa tekstiilikuitua lähinnä viskoosiprosessilla. Liukosellun raaka-ainetehokkuus on huomattavasti paperisellua matalampi, koska puun hemiselluloosat poistetaan kemiallisin käsittelyin, jolloin jäljelle jää vain puhdistettua ja osin hajonnutta selluloosaa.

Tähän materiaalitehokkuuteen pureudutaan Metsä Groupin tekstiilikuitukonseptissa, jossa raaka-aineena käytetään paperisellua. Metsä Groupin valmistusprosessi perustuu suoraliuotusmenetelmään ionisessa nesteessä. Kehruussa hemiselluloosat regeneroituvat kuitufilamentin pintaan. Näin saavutetaan parempi raaka-aine- ja kemikaalitehokkuus, kuin perinteisissä puuperäisissä tekstiilikuiduissa.

Taloudelliset mahdollisuudet ja laajempi yhteiskunnallinen merkitys

Puuperäisten tekstiilikuitujen vahvuutena ovat monet ympäristölle edulliset ominaisuudet. Polyesteri käyttää raaka-aineenaan fossiilista öljyä ja vapauttaa kuluessaan ympäristöön erilaisia mikromuoveja, jotka ovat erityisen vahingollisia vesistöissä. Puuvilla taas kilpailee ruuantuotannon kanssa ja vaatii valtavat määrät hyönteismyrkkyjä, lannoitetta sekä kasteluvettä. Lisäksi, puupohjaisten kuitujen eettisyys on helpompi todentaa, koska tuotantoketju saadaan helposti läpinäkyväksi, verrattuna puuvillan viljelyyn.

Metsä Groupin innovaatioyhtiön Metsä Springin ja Itochun Äänekoskella toimivan yhteisen koetehtaan tarkoituksena on osoittaa uuden teknologian toimivuus ja saada parempi ymmärrys markkinoiden suhtautumisesta uutta tuotetta kohtaan. Koetehdasvaiheen jälkeen Metsä Group harkitsee kaupalliseen tehtaaseen investointia.

Muita tietoja

Metsä Spring Oy on Metsä Groupin innovaatioyritys. Investoimme maailmanlaajuisesti lupaaviin startup-yrityksiin ja hallinnoimme omia pilotti-/ demoprojekteja. Metsä Spring on siis strateginen sijoittaja toimikenttänään puupohjainen biokiertotalous.

 

Katso lisää:

www.metsaspring.com