Puupohjainen tekstiili taipuu vaikka pipoksi

puu taipuu pipoksi

Kuinka se konkreettisesti toimii

Tekstiilikuitu on selluloosamuuntokuitu, jota valmistetaan puubiomassasta. Tampereen teknillisen yliopiston Fubio Cellulose –projektissa kehitetty biomuokkausmenetelmä on myrkytön, siinä selluloosa saadaan liukenevaan muotoon entsyymejä käyttäen. Tämän jälkeen selluloosa liuos märkäkehrätään ja syntyneestä kuidusta kehrätään lankaa.

Ratkaisulla voidaan korvata puuvilla ja synteettiset tekokuidut. Puukuitukangas on miellyttävän tuntuinen materiaali, ja sitä voidaan hyödyntää monipuolisesti tekstiiliteollisuudessa vaatteiden, sisustustekstiilien ja kuitukankaiden valmistuksessa. Sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi hygieniatuotteissa.

Taloudelliset mahdollisuudet ja laajempi yhteiskunnallinen merkitys

Puubiomassasta valmistetut tuotteet ovat ympäristöystävällisiä. Tekstiilimarkkinoita hallitsevat runsaasti vettä tarvitseva puuvilla (40%) ja öljypohjaiset tekokuidut, kuten polyesteri, ja myrkyllistä rikkihiiltä valmistuksessa tarvitseva viskoosi. Puukuidun hyödyntäminen tekstiiliteollisuudessa vapauttaisi peltoaltaa ruuantuotannolle. Suomen nykyinen hakkuuylijäämä riittäisi kuiduksi muutettuna korvaamaan 20% maailman puuvillasta.

Muita tietoja

Tällä hetkellä Suomessa ei vielä ole tehdasta, joka tekee selluloosasta tekstiilikuitua. Tuotantoprosessi voidaan laajentaa teolliseen mittakaavaan.

Prosessissa esimerkkituotteeksi valmistettu pipo on tehty Fubio Cellulose –projektissa, jonka rahoittajana toimi FIBIC (nyk. CLIC Innovation). Liuotusprosessi on keksitty TTY:llä ja patentoitu yhdessä VTT:n kanssa.

Ylen uutisjuttu: Puu taipuu Tampereella pipaksi – sellusta voi tehdä paljon muutakin kuin paperia