Puupohjainen biokomposiitti korvaa muovia

Puukuitupohjaisella biokomposiittimateriaalilla voidaan korvata fossiilipohjaisia raaka-aineita tuotteissa, jotka on perinteisesti valmistettu muovista. Tuotteiden hiilijalanjälki pienenee merkittävästi – jopa 80 % tuotteesta riippuen – ja niiden käyttöikä vastaa laadukkaasti tuotettuja vastaavia muovituotteita.

DuraSense by Stora Enso

Stora Enson valmistama uusi biokomposiitti on korkealaatuinen, kestävä biopohjainen raaka-aine teollisuudelle. DuraSense™ by Stora Enso -biokomposiitin valmistusaineet ovat puukuidut ja polymeerit, jotka voivat olla neitseellisiä, kierrätettyjä tai biopohjaisia. Fossiilisen raaka-aineen korvaaminen uusiutuvalla raaka-aineella vastaa resurssiniukkuuteen ja uusiutuva raaka-aine eli puukuitu auttaa kuluttajia tekemään vastuullisia valintoja.

Kuinka se konkreettisesti toimii

Puukuitu ja polymeeri muodostavat yhdessä materiaalin, jossa yhdistyvät puun ja muovin parhaat ominaisuudet: muovin muotoiltavuus ja keveys sekä puun kovuus ja työstettävyys. Raaka-aineeseen käytettävät kuusi ja mänty ovat peräisin vastuullisesti hoidetuista, sertifioiduista pohjoismaisista metsistä. DuraSense by Stora Enso -biokomposiitin puu saadaan puutuotteiden ja sellun valmistuksen sivuvirroista.

Biokomposiitteja voidaan käyttää monenlaisiin tuotteisiin aina kulutustarvikkeista teollisiin sovelluksiin – tuotteisiin, jotka on perinteisesti valmistettu neitseellisestä muovista. DuraSense by Stora Enso -biokomposiittia voidaan käyttää esimerkiksi huonekalujen, kuormalavojen, työkalujen ja autojen sisustusten valmistukseen sekä lukuisiin kuluttajatuotteisiin aina leluista hammasharjoihin, kauneus ja lifestyle-tuotteisiin, keittiövälineisiin sekä puutarhakalusteisiin.

Biokomposiitista valmistetut tuotteet on suunniteltu pitkäaikaiseen käyttöön. Niiden käyttöikä vastaa laadukkaasti tuotettuja vastaavia muovituotteita. Stora Enson biokomposiitteja voidaan käyttää uudelleen materiaalina ja kierrättää muiden muovien mukana. Elinkaarensa lopussa tuotteet voidaan hyödyntää energiana.

Taloudelliset mahdollisuudet ja laajempi yhteiskunnallinen merkitys

Stora Enson visiossa kaikki, mikä tänään valmistetaan fossiilisista raaka-aineista, voidaan huomenna valmistaa puusta. Konkreettinen askel tätä tavoitetta kohti on Ruotsin Hyltessä kesäkuussa käyttöön vihitty Euroopan suurin puukuituja ja polymeerejä yhdistävä biokomposiitin valmistuslinja. Laitoksen kapasiteetti on 15 000 tonnia biokomposiittigranulaattia vuodessa.

Tavoitteenamme on korvata fossiilipohjainen materiaali puun ainesosilla. Muovilla on monipuolisia ominaisuuksia ja näiden säilyttäminen tämän päivän tekniikalla edellyttää polymeerien tai biopolymeerien käyttöä. Puupohjaisilla biokomposiiteilla voimme kuitenkin vähitellen ja asteittain poistaa yhä enemmän fossiilisia materiaaleja erittäin kestävällä ja teknisesti ylivoimaisella tavalla.

Muita tietoja