Hunaja valmistuu suoraan pakkaukseen

Ennen kuin hunaja päätyy kaupan hyllylle, se on käynyt läpi useita prosessointivaiheita: hunajakennojen kuorinta, linkous, siivilöinti, kiteytys ja purkitus. Korpikuusikon Hunajan kehittämässä ja patentoimassa kennohunajaratkaisussa tyhjät pakkaukset laitetaan mehiläispesään, mehiläiset valmistavat hunajan suoraan puisen pakkauksen sisälle, hunaja otetaan pakkauksineen mehiläispesästä ja postitetaan suoraan loppuasiakkaalle. Ratkaisu vähentää energian- ja muovinkulutusta. Kirjepostitettava pakkaus (alle 30 mm) helpottaa tuottajan suoramyyntiä ja verkkokauppaa.

Kuinka se konkreettisesti toimii

Normaalissa hunajan tuotannossa mehiläiset tuottavat hunajan isoihin hunajakehiin, joista hunaja irrotetaan edellä mainitun prosessin mukaisesti. Isoissa kehissä vahakennosto on rakennettuna molemmin puolin ja kehän paksuus on noin 70 mm. Korpikuusikon Hunajan ratkaisussa hunajan tuottaja tilaa erityiset puiset kennohunajapakkaukset pakkausvalmistajalta. Pakkausten pohjaan kiinnitetään mehiläisvahalevyn palanen, koko 10×10 cm.

Kiinnittäminen tapahtuu lämmittämällä pakkauksen pohjaa, jolloin vahalevy pohjaa vasten painettuna sulaa ja jää puiseen pohjaan kiinni. Mehiläiset rakentavat vahakennoston mehiläisvahalevyn päälle (kennosto rakentuu pakkauksen pohjalta pakkauksen yläpintaan saakka) ja täyttävät rakentamansa kennot hunajalla. Valmiin hunajakennoston mehiläiset peittävät valkoisella vahakannella, hunajaa ei tällöin valu pakkauksesta. Mehiläisvaha on syötävää. Kennohunajaa otetaan pakkauksesta lusikalla kaapimalla.

Taloudelliset mahdollisuudet ja laajempi yhteiskunnallinen merkitys

Kennohunaja itsessään on 100 % koskematon luonnontuote. Nyt myös koko kennohunajan pakkaus, sisältöineen, on 100 % biohajoavaa. Kennohunajaa on aiemmin voinut myydä leikkaamalla paksuja kennohunajapaloja ja laittamalla ne esim. muoviseen pakasterasiaan. Tällä innovatiivisella pakkausratkaisulla puu korvaa muovia ja lasia pakkausmateriaaleina sekä tekee aiemmin kuvatut työvaiheet turhiksi. Postitettava kennohunaja parantaa tuottajien mahdollisuutta myydä suoraan kuluttajille, kun tuotteen voi postittaa asunnon postiluukkuun – edullisesti ja pienenä, alle 30 mm kirjepostina. Tuotteelle on haettu patenttia ja mehiläistarhaajat voivat hankkia kennohunajapakkauksia lisenssin omaavilta pakkausvalmistajilta.

Muita tietoja

Kolmen vuoden kehitysprojekti. Ensimmäiset kennot on tuotettu kesällä 2022. Patentti on jätetty loppuvuonna 2022. Lanseeraus Uusi Puu -kilpailussa.

Lue lisää: www.korpikuusikonhunaja.fi