Muoviton tyyny- ja peittopakkaus

Familonin uudessa muovittomassa tyyny- ja peittopakkauksessa fossiilipohjaiset materiaalit on korvattu puupohjaisilla

”Muovittomat pakkaukset tyynyille ja peitoille” on Familonin, Woopak®:in, DS Smith Finlandin & Papticin yhteistyöprojekti, jonka lopputuloksena syntyi täysin muoviton ja helposti kierrätettävä pakkaus. Familonin käyttämän muovin määrä väheni miljoonan muovipussin verran vuodessa, kun tyyny- ja peittopakkausten fossiilipohjaiset materiaalit korvattiin puupohjaisella Papticilla ja aaltopahvilla.

Kuinka se konkreettisesti toimii

Vanha pakkaus koostui kahdeksasta osasta, mm. polyeteenimuovista, kuitukankaasta, nylonvetoketjuista metallivetimillä, polyesterinarukahvoista, ompelulangasta. Suurin osa pakkauksen osista valmistettiin erilaisista muoveista ja metallista. Sen kierrättäminen oli hankalaa kuluttajille.

Yksi tärkeimmistä uudistuksista oli kierrätyksen helpottaminen. Uusi pakkaus koostuu kolmesta osasta: Paptic®-materiaalista ja selluloosalangasta valmistetuista kahvasta ja pussista, sekä aaltopahvisesta banderollista. Valitut materiaalit ovat kuitupohjaisia ja ne kierrätetään samassa virrassa. Banderolli on helposti irrotettava ja kun se on poistettu, voi Paptic®-pussia käyttää uudelleen, mihin kestävä materiaali sopii hyvin.

Pakkauksen tuotantoprosessia on suoraviivaistettu, mikä tarkoittaa energiasäästöjä. Banderollin valmistaa DS Smith. Kahva ja pussi ovat Woopakin® valmistamia ja tehty Papticista. Materiaali antaa pakkaukselle hienon loppusilauksen ainutlaatuisilla kosketus- ja tuntumaominaisuuksillaan.

Taloudelliset mahdollisuudet ja laajempi yhteiskunnallinen merkitys

Muovijäte on globaali ongelma. Arviolta 13 milj. tonnia muovia päätyy vuosittain maailman meriin, unohtamatta muualle luontoon ja kaupunkeihin päätyvää muoviroskaa. Muovin kierrätys ei ole kaikkialla maailmassa vakiintunut käytäntö, suurin osa (86%) siitä päätyy polttoon, kaatopaikalle tai ympäristöön.

Mereen päätyvän muoviroskan hinnaksi on arvioitu 695 miljoonaa euroa (Ellen McArthur Foundation). Uusia materiaaleja tarvitaan, jotta voidaan vähentää mm. muovin käytön ilmastovaikutuksia sekä muoviroskan aiheuttamia kuluja. Kuluttajat ovat myös valmiita maksamaan enemmän vastuullisemmista tuotteista. 2050 on arvioitu, että muoviteollisuus käyttää 1/5 maailman öljyntuotannosta ja että tuolloin merissä on enemmän muovia kuin kalaa.

Tämä pakkaus on esimerkki siitä, missä muovi on korvattavissa ja pakkaus auttaa kuluttajia tekemään vastuullisia tekoja. Korvaamalla muovin Papticilla tyyny- ja peittopakkauksissaan, Familonin muovinkulutuksen vähennys vastaa miljoonaa muovipussia vuodessa.

Muita tietoja

Familon on Suomen johtava unituotebrändi.
Paptic valmistaa puukuitupohjaista pakkausmateriaalia, joka on kierrättävä ja uudelleen käytettävä.
Woopak® valmistaa ympäristöystävällisiä vuodevaate- ja kodin tekstiilien pakkauksia.

Lue lisää:

www.paptic.com

Linkedin

Instagram