Helposti kierrätettävä, muoviton suojakerroskartonki

Kaupungistumisen kasvun myötä pikaruokaloista ja kahviloista mukaan otettavien annosten kulutus kasvaa. Ruoka- ja juoma-annoksille tarvitaan hygieenisiä kertakäyttöisiä astioita, jotka voidaan käytön jälkeen helposti kierrättää muun kartongin tai paperin joukossa. Kahvilanpitäjät voivat saada tuloja kierrätysmateriaalista sen sijaan että ne joutuisivat maksamaan kierrätysmaksuja, ja puukuitu saadaan uudelleen käyttöön. Näin vastataan resurssiniukkuuden haasteeseen, kun aiemmin ongelmallisesta jätteestä tuleekin arvokasta raaka-ainetta.

Kahviloissa ja pikaruokaloissa tavanomaisesti käytetyt kertakäyttöiset paperikupit ja tarjoiluastiat eivät ole helposti kierrätettäviä. Vuotojen estämiseksi astiat on pinnoitettu muovikalvolla, mikä vaikeuttaa niiden kierrätystä ja tekee niistä biohajoamattomia. PE-muovipinnoitteisten pakkausten kierrätys on teknisesti mahdollista, mutta se edellyttää kalliita erikoiskäsittelylaitoksia. PE-muovi ei hajoa kierrätysprosessissa, vaan se joudutaan erottamaan puukuiduista hankalaa erikoisprosessia käyttäen.

Ratkaisu ongelmaan on Kotkamillsin kehittämä täysin kierrätettävä suojakerroskartonki.

Muoviton suojakerroskartonki. Kotkamills

Kuinka se konkreettisesti toimii

Kotkamillsin kehittämässä suojakerroskartongissa oleva rasvaa ja vettä hylkivä suojakerros muodostetaan kartonkiin vesipohjaisella dispersiopolymeerillä suoraan kartonkikoneella ilman erillistä jälkikäsittelyvaihetta. Suojakerros hajoaa kierrätysprosessissa ja mahdollistaa kuitujen uusiokäytön. Kartonki myös biohajoaa kompostissa tai luonnossa. Ratkaisu säästää luonnonvaroja, kun arvokas raaka-aine, puukuitu, saadaan takaisin kiertoon.

Taloudelliset mahdollisuudet ja laajempi yhteiskunnallinen merkitys

Esimerkiksi Britanniassa heitetään vuosittain roskiin arviolta 2,5 miljardia kuppia, jotka olisi mahdollista kierrättää, mikäli ne olisi valmistettu kierrätettävästä kartongista. Kotkamillsin kartonkia käyttämällä kierrättämisestä tulee helpompaa ja edullisempaa, kun kartongissa ei enää ole erillistä erotusprosessia vaativaa PE-muovikerrosta. Käytetyistä pakkauksista saadaan neitseellistä sellua edullisempaa raaka-ainetta uusiotuotteisiin. Kuitu voidaan kierrättää jopa kuusi kertaa ensimmäisen käyttökerran jälkeen.

Kierrätettävien pakkausten ja astioiden käyttö tuo säästöjä myös ravintolaketjujen jätemaksuihin, kun kaatopaikalle vietävän jätteen määrä vähenee. Kahvila- ja pikaruokaketjujen lisäksi helposti kierrätettävistä pakkauksista ovat kiinnostuneita myös mm. catering-yritykset, lentoyhtiöt, tapahtumanjärjestäjät ja hiihtokeskukset.

Myös pakkausten ja astioiden valmistajat voivat hyötyä tuotteesta myymällä tuotantoprosessistaan ylijäävän kartonkimateriaalin paperi- ja kartonkivalmistajille, jolloin se korvaa neitseellisen kuidun käyttöä.

Muita tietoja

Suojakerroskartongin tuotanto aloitettiin vuonna 2017.

Lue lisää Kotkamills-tuotteista: https://kotkamills.com/products/consumer-boards/

Muita ratkaisuja

2. Taiteltua suojaa verkkokauppaan

3. Täysin muoviton lelupakkaus

4. Näyttävä ja helposti kierrätettävä suklaapakkaus