"Muovikasseja" puusta

Muovipussisaaste on merkittävä ympäristön likaaja. Jos kaikki merien muovijäte pakattaisiin muovikasseihin, sitä olisi rannoilla 15 täyttä muovikassillista jokaista maailman merenrantametriä kohden. Esimerkiksi EU on ottanut tiukan linjan uudessa muovipussien vastaisessa direktiivissään. Muovipusseille etsitään korvaajia. Suomalaisen Paptic Oy:n patentoidun teknologian avulla voidaan haastaa muovi kaupan ostoskasseissa ja muissa joustopakkauksissa.

Paptic-materiaali

Kuluttajat, brändiomistajat ja kaupan ala etsivät jatkuvasti uusia keinoja vähentää muovipussijätettä. Biohajoavat muovipussit tai paperipussit eivät kuitenkaan ole tuoneet tarpeeksi helpotusta. Paperipussit ovat painavia ja repeävät helposti, biohajoavat muovipussit tehdään edelleen pääosin öljystä.

Papticin käyttämä teknologia mahdollistaa uuden mullistavan kuitutuotteen valmistuksen, jolla on muovinkaltaisia ominaisuuksia. Sillä voidaan korvata esimerkiksi muovikalvoa pusseissa ja pakkauksissa.

Kuinka se konkreettisesti toimii

PAPTIC-materiaalin raaka-aineista suurin osa on uusiutuvaa, jonka lisäksi materiaali on kierrätettävä ja biohajoava. PAPTIC-kassit ovat myös perinteisiä paperikasseja kevyempiä. Materiaalia voidaan tuottaa paperikoneilla teollisessa mittakaavassa. Valmistustekniikka on kolmanneksen perinteistä paperin valmistusta energiatehokkaampaa.

PAPTIC-materiaalin skaalautuvuus on erittäin hyvä ja sitä voidaan tuottaa nopeasti suuria määriä. Materiaali on aito vaihtoehto käytössä oleville muoveille.

Taloudelliset mahdollisuudet ja laajempi yhteiskunnallinen merkitys

Muovipussisaaste on merkittävä ympäristön likaaja. EU:n jäsenmaiden on joko kiellettävä kaikki ilmaiset muovipussit – myös ohuet hedelmäpussit – kaupoissa vuoteen 2019 mennessä tai vähennettävä muovipussien määrää korkeintaan 40 kassia asukasta kohti vuoteen 2025 mennessä.

Pelkästään Euroopassa käytetään vuosittain 100 miljardia muovipussia. Se on lähes kolmen miljardin euron bisnes. PAPTIC-materiaali vastaa suoraan uuden direktiivin luomaan kysyntään ja siitä voidaan odottaa nopeasti merkittävää liiketoimintaa.

Muita tietoja

Paptic Oy on suomalainen startup-yritys, joka on perustettu huhtikuussa 2015. Yrityksen käyttämä teknologia perustuu VTT:llä tehtyyn pitkäjänteiseen kuitutuotteiden ja -prosessien tutkimustyöhön.

Lisätietoja: Paptic Oy

Muita ratkaisuja

Raaka-ainetehokas tekstiilikuitu

Uunikelpoinen paperivuoka. Walki.

PET-muoviton uunikelpoinen vuoka

Muovia korvaava paperipussi

Valikko