Luonnonkosmetiikkaa puusta kuumavesiuutolla ilman kemikaaleja

Kuluttajat ovat yhä kriittisempiä ylimääräisten kemikaalien käyttöä kohtaan. He vaativat paitsi luonnon raaka-aineiden käyttöä, myös ympäristöystävällisyyttä, läpinäkyvyyttä ja sosiaalista vastuullisuutta. Kaikkialla maailmassa kuluttaja valitsee yhä useammin tuotteen, joka on valmistettu uusiutuvista raaka-aineista ja, joka ei sisällä synteettisiä kemikaaleja.

Forest of Lapland (FOL) tuottaa teollisessa mittakaavassa Lapin puiden uuteaineista jalostettuja väli- ja lopputuotteita sekä kuluttajien tarpeisiin että teollisuudelle edelleen jalostettaviksi. Raaka-aineina hyödynnämme vain uusiutuvia luonnonvaroja. Etupäässä sahateollisuuden sivuvirtoja ja myös villeinä kasvaneita kasveja sekä marjoja, jotka on poimittu maailman suurimmalta luomukeruualueelta.

Luonnonkosmetiikkaa puusta

Kuinka se konkreettisesti toimii

FOL tuottaa Pressured Hot Water Exraction -tekniikalla (PHWE) ilman kemikaaleja puusta yhdisteryhmiä, joilla on tutkitusti vaikutusta ihmisen hyvinvointiin. Uutteita voi käyttää hoitavissa ja kosmeettisissa tuotteissa, eritoten luonnonkosmetiikassa. Yksi esimerkki on Davvi, yrityksen oma luonnonkosmetiikkasarja.

Taloudelliset mahdollisuudet ja laajempi yhteiskunnallinen merkitys

Kemianteollisuus etsii uusiutuvaa raaka-ainepohjaa, lääketeollisuus antibiooteille korvaajia. Kosmetiikkateollisuus etsii korvaajia synteettisille kemikaaleille ja elintarviketeollisuus etsii luonnollisia säilyvyyden parantajia.

Maailman kosmetiikkamarkkinoiden koko vuonna 2014 oli noin 145 miljardia euroa (lähde L’Oreal). Suomen kosmetiikkamarkkinoiden koko vuonna 2015 oli 411 miljoonaa euroa (Teknokemian yhdistys). Ekosertifioitujen tuotteiden markkinoiden koko lienee n. 15% kokonaismarkkinoista (lähde FT, Jari Siivari). Luonnonkosmetiikan markkinat ovat kasvaneet koko 2000-luvun, ja Euroopan ja Amerikan markkinoiden arvo on jo noin 8,5 miljardia dollaria. (Anne Ristioja, Lapin ELY-keskus, Toimialaraportti 2/2016).

Lääkemyynnin maailmanlaajuinen arvo vuonna 2013 oli 651,5 miljardia euroa (The Pharmaceutical Industry in Figures 2015, Efpia, European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations). Fimean ja Kelan julkaisemasta Suomen lääketilastosta käy ilmi, että vuonna 2015 lääkkeitä myytiin 2,96 miljardilla eurolla. Summa on 4,5 % suurempi kuin vuonna 2014.

Atooppista ihottumaa (ekseemaa, dermatiittia) on miljoonilla ihmisillä ympäri maailmaa. Suomalaisilla arviolta joka viidennellä on jossain elämän vaiheessa atooppisia oireita. (Lähde: Atopialiitto). FOL:n tutkima uute saattaa osoittautua varteenotettavaksi vaihtoehdoksi kortisonille ihottumien ja kutinan hoidossa, mikä on merkittävä löydös, sillä vaihtoehtoja kortisonille on vähän tarjolla ja sen käyttö ei pitkäaikaisessa käytössä ole ongelmatonta.

Muita tietoja