Kolmasosa tekstiiliteollisuuden päästöistä tulee värjäyksestä ja viidesosa viimeistelystä. Kemiallisesti muokatuilla Biocelsol-kuiduilla voidaan pienentää päästöjä. Viskoosista ja erilaisista Biocelsol-kuiduista tehtiin neule, joka värjättiin. Biocelsol-kuidut värjäytyivät tummemmiksi kuin viskoosikuitu ja ilman tyypillisesti värjäyksessä käytettyä suolaa antaen vaatteelle elävöittävän ilmeen.
Biocelsol-kuitujen valmistuksessa entsymaattisella esikäsittelyllä lisätään selluloosakuitujen huokoisuutta. Lisäksi kemiallinen muokkaus ja sen jälkeinen funktionalisointi, jossa kuituun lisätään aminoryhmiä, lisäävät kuidun ominaisuuksia väriaineita paremmin vastaanottaviksi ja sitoviksi. Käytännössä tämä tarkoittaa saman värisävyn saamista tekstiiliin pienemällä värimäärällä. Lisäksi värjäys voidaan tehdä ilman suolankäyttöä, millä on merkittävä vaikutus värjäyksen jätevesipäästöihin. Aminoryhmän tilalta kuituun voidaan kiinnittää jotain muita kemiallisia ryhmiä, jotka parantavat tekstiilien viimeistelyä antamaan esim. palonsuojausta, hydrofiilisiä, -fobisia tai antimikrobiologisia ominaisuuksia. Toiminnallisuuskäsittelyt voidaan tehdä langalle, kankaalle tai valmiille vaatteelle. Lisätty viimeistelykäsittely on pysyvämpi kuin tavanomaiset tekstiilien jälkikäsittelyt.
Suurin osa tekstiilikuiduista on valmistettu öljypohjaisista raaka-aineista ja niillä on merkittävä rooli maapallon ilmaston lämpenemisessä ja mikromuovien muodostumisessa. Biocelsol-kuidut voivat korvata öljypohjaisia tekokuituja ja kuituja, joiden valmistuksessa käytetään vaarallisia kemikaaleja kuten viskoosikuitua. Biocelsol-kuitujen raaka-aineena voidaan käyttää puuta, mutta myös muita halvempia selluloosa pohjaisia raaka-aineita kuten kierrätettyä paperia ja kartonkia, jätetekstiilejä ja olkea. Biocelsol-kuitujen funktionalisointi tarjoaa mahdollisuuden räätälöidä tekstiilien ominaisuuksia erilaisiin käyttötarkoituksiin. Lisäksi funktionalisoinnilla voidaan pienentää tekstiilien viimeistely- ja värjäyskäsittelyjen kustannuksia ja ympäristöpäästöjä.
VTT on kehittänyt yhdessä TUTin kanssa Biocelsol-kuidun valmistusprosessia ja vastaa teknologian ylös skaalauksesta ja kaupallistamisesta. Biocelsol-mekko on tehty yhteistyössä Aalto yliopiston kanssa FinnCERES-projektissa, jonka rahoittaja on Suomen Akatemia. Valokuvassa olevan asun on suunnitellut Susanna Raiskio Aalto-yliopistosta. Kuva: Mikko Raskinen/Aalto-yliopisto
www.vttresearch.com
Twitter
LinkedIn
Instagram
Facebook