Biohajoava mätirasia kalojen istuttamiseen

Uusi biohajoava mätirasia tekee kalojen istuttamisesta aiempaa ekologisempaa ja kustannustehokkaampaa. Uusi kartonkinen rasia korvaa aiemmin tässä tarkoituksessa käytetyt muoviset mätirasiat.

Kuinka se konkreettisesti toimii

Vaelluskalojen istuttaminen mätirasioilla tapahtuu suoraan kalojen luonnolliseen lisääntymisympäristöön. Istuttamisia tehdään, koska merkittävä osa alkuperäisistä lohi- ja taimenkannoista on hävinnyt. Syynä ovat voimalaitosrakentaminen ja vesien saastuminen. Muovisten mätirasioiden käytössä on ollut useita haasteita. Esimerkiksi rasioiden käsittely pakkasella on ollut työlästä, koska mäti jäätyy herkästi. Isoissa istutuksissa rasioita on tarvittu paljon ja vielä enemmän työtä on aiheuttanut niiden poiskerääminen ja peseminen. Uuden biohajoavan rasian kasaaminen käy näppärästi. Rasia suojaa mätiä saalistajilta ja UV-säteiltä.

Itse rasiassa on pieniä, pitkulaisia aukkoja, joista vesi pääsee virtaamaan läpi ilman että mätimunat huuhtoutuvat pois. Rasian kartonki on 2-värinen. Valkoinen on hyvä väri syvissä vesissä, koska silloin havaitaan kauempaa mihin rasia sijoittuu. Ruskea väri taas sulautuu hyvin luontoon. Rasia sijoitetaan veteen karkean soran alle tai tiputetaan pohjaan. Rasiaan voi tarvittaessa laittaa kiviä painoksi. Rasiaa ei tarvitse erikseen kerätä pois, koska se biohajoaa työnsä tehtyään.

Mätirasian koeistutuksissa onnistumisprosentti on ollut 95.

Taloudelliset mahdollisuudet ja laajempi yhteiskunnallinen merkitys

Biohajoava mätirasia ei roskaa vesistöjä. Rasiaa ei tarvitse erikseen kerätä pois kuten muovista rasiaa. Uusi rasia mahdollistaa kalojen istuttamisen sellaisessa mittakaavassa, jota muovinen rasia ei ole mahdollistanut. Uudella rasialla on merkittävää kansainvälistä potentiaalia, sillä vaelluskalojen istutuksia tehdään paljon. Rasia on helppo kuljettaa vaikeakulkuisiinkin kohteisiin. Tämän ansiosta kalojen istuttaminen on aiempaa tehokkaampaa.

Muita tietoja