Täysin biohajoava pakkausmateriaali

Kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia korvaamaan fossiilisia materiaaleja, kuten muovia, biohajoavilla vaihtoehdoilla. Usein materiaalien, kuten nestepakkausten, käyttövaatimukset kuitenkin edellyttävät muovin käyttöä. Tampereen teknillisen yliopiston ja Bio-onin biohajoava pakkausmateriaali valmistetaan paperista ja kartongista ja sokerituotannon sivuvirroista valmistetusta kasvijäänteistä ja muista kasvimateriaaleista tehdystä biomuovista (PHA).

Täysin biohajoava pakkausmateriaali

Kuinka se konkreettisesti toimii

Täysin biohajoava tuote saatiin korvaamalla nestepakkauksen polyeteeninin käyttö Minerv PHA™ -biomuovilla. Materiaalista valmistetun päällysteen läpäisyominaisuudet vastaavat muovin ominaisuuksia. Kartonki ja biomuovi yhdistetään monikerrosrakenteeksi ekstruusiopäällystysprosessissa.

Tuotteessa käytetään vain uusiutuvia ja kierrätettäviä raaka-aineita. Se hajoaa sataprosenttisesti ja vähentää muovijätteen määrää. Uudenlainen pakkausmateriaali vastaa hyvin pakkausteollisuuden tarpeisiin, sillä se suojaa juomia, elintarvikkeita ja lääkkeitä. Sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi tekstiileissä, painetussa elektroniikassa ja aurinkokennoissa.

Taloudelliset mahdollisuudet ja laajempi yhteiskunnallinen merkitys

Biohajoavien tuotteiden globaali kysyntä on lisääntynyt, mutta ei-hajoavia raaka-aineita, kuten muovia, on jouduttu edelleen käyttämään esimerkiksi neste- ja elintarvikepakkauksissa. Uusi materiaali ratkaisee näitä ongelmia ja sille on olemassa oleva kysyntä.

Kuitupohjaisia nestepakkauksia valmistettiin maailmanlaajuisesti 3,8 miljoonaa tonnia vuonna 2013. Vuonna 2018 tuotannon arvioidaan kasvavan 4,7 miljoonaan tonniin. Resurssiniukkuus vaatii uusiutuvien luonnonvarojen älykästä ja vastuullista hyödyntämistä.

Muita tietoja

Tampereen teknillinen yliopisto on kehittänyt pakkausmateriaalin yhteistyössä italialaisen Bio-on-yrityksen kanssa Minerv PHA Extrusion Coating -projektissa.

Artikkeli: Maitotölkin voi pian kierrättää biojätteessä