Uusiutuvasta puuraaka-aineesta täysin kompostoituva ja biohajoava paistovuoka

Tällä hetkellä valtaosa ruoanlaittoon ja leivontaan tarkoitetuista kertakäyttöisistä vuoista on valmistettu joko alumiinista tai muovipinnoitetusta kartongista. Vuodessa kuluttajille myytävien vuokien määrä pelkästään Suomessa voi olla jopa satoja tuhansia.

Vuokia päätyy kaatopaikalle valtavia määriä, koska esimerkiksi alumiinisten vuokien kierrätys on vaivalloista. Jos edes pieni osa näistä alumiinivuoista tai muovipinnoitetuista kartonkivuoista korvattaisiin sataprosenttisesti kestävistä raaka-aineista tehdyllä vaihtoehdolla, olisimme matkalla oikeaan suuntaan. Ratkaisuksi kehitettiin täysin alumiiniton ja muoviton puupohjainen vuoka.

Tuotekehitys tehtiin yhdessä Metsä Boardin kanssa, joka kehitti tuotetta varten oman liner-lajin, joka on elintarvikekelpoinen ja OBA-vapaa.

Metsä Tissuen tehtaalla kehitettiin erikoislaatuinen leivinpaperi, jossa on irroke vain toisella puolen. Tämä mahdollistaa sen laminoimisen erilaisiin materiaaleihin. Materiaali on täysin Metsä Groupin oma innovaatio.

Kuinka se konkreettisesti toimii

SAGA Paistovuoka on valmistettu yksipuoleisesti silikonoidusta leivinpaperista sekä kahdesta aaltopahvilinerista. Tuote ajetaan aaltopahviksi niin, että leivinpaperi jää vuoan sisäpinnaksi. Leivinpaperin ansiosta leivonnaiset eivät tartu vuokaan kiinni, joten vuokaa ei tarvitse voidella, öljytä ja jauhottaa. Kertakäyttöinen vuoka helpottaa kuluttajan arkea siinä, että vuoassa on helppo antaa ja viedä leivonnaisia lahjaksi, tuliaiseksi, piknikille, myyjäisiin ja tapahtumiin. Vuokaa voi käyttää mikroaaltouunissa ja se kestää pakastamisen. Tuote ja sen komponentit on elintarvikekontaktisertifioitu ja se on siksi turvallinen käyttää. Vuoka on 100% kompostoituva ja biohajoava.

Vuokien pakkaukseen on käytetty mahdollisimman vähän materiaalia. Vuoat myydään litteinä, ja kuluttaja kokoaa sen itse. Kompaktisti pakatut vuoat säästävät tilaa kuljetuksessa ja ovat helppo säilyttää ja laittaa esille.

Taloudelliset mahdollisuudet ja laajempi yhteiskunnallinen merkitys

Materiaalista voidaan valmistaa käytännössä minkä kokoisia ja -muotoisia astioita ja vuokia tahansa. Valikoimaa onkin tarkoitus laajentaa. Tavoitteena on jatkokehittää materiaalista niin vahva ja kestävä, että sillä voidaan korvata alumiiniset ja muoviset vaihtoehdot täysin, ja vähentää näin merkittävästi näiden kulutusta ja syntyvää jätteen määrää maailmassa.

Laajentuessaan kansainväliseen käyttöön tuotteen valmistus työllistää Suomessa metsä- ja paperiteollisuutta sekä yrityksiä, jotka jalostavat materiaalista tuotteita kuluttajien, ammattikeittiöiden ja HoReCa-alan tarpeisiin sekä leipomo- ja ruokateollisuuteen.

Tuote lanseerattiin ensin kuluttajille. Tästä saatujen tulosten valossa aloitetaan myös materiaalin kansainvälinen kaupallistaminen. Oman tuotelanseerauksen ansiosta kehitys- ja tuotantoprosessi on nopea. Prosessia materiaalin kehityksestä toimivaksi tuotteeksi saatiin nopeutettua huomattavasti. Kehitys ideasta tuotteeksi kesti 2 vuotta.

Lisätiedot

Tuote on lanseerattu syksyllä 2016.

SAGA Paistovuoka sai Uusi puu 2017 -kilpailussa jaetun kunniamaininnan ”Arjen sankarit”, joka myönnettiin kolmelle puupohjaiselle arjen kulutustuotteelle, jotka ovat jo nyt markkinoilla kuluttajien saatavilla, tehokkaasti kierrätettävissä ja korvaavat uusiutumattomia raaka-aineita. Jaetun kunniamaininnan saivat SAGA Paistovuoan ohella Stora Enson EcoFishBox -kalapakkaus ja DS Smithin Tuoreboxi, joissa molemmissa puukuitupohjainen aaltopahvi korvaa styroksia tuoretuotteiden pakkauksissa.

Lue lisää SAGA Paistovuoasta