Puupohjainen kirkas muovia korvaava pakkausmateriaali voitti Uusi puu -kilpailun

läpinäkyvä puupohjainen pakkausmateriaali

Puupohjainen, läpinäkyvä pakkausmateriaali voitti Uusi puu -kilpailun 2018, jossa etsittiin puuta hyödyntäviä ratkaisuja globaaleihin kestävän kehityksen haasteisiin. Muita palkittuja ratkaisuja ovat hiiltä maaperään sitovat maanparannuskuidut, vedenkestävä puukomposiitti ja kosmetiikan raaka-aineet koivukuoresta.

Uusi puu -kokonaiskilpailun ja tiedostava kuluttaminen -kategorian voitti puupohjainen, muovin korvaamiseen soveltuva pakkausmateriaali. Welmu International Oy:n kehittämän kirkkaan Woodly®-materiaalin pääraaka-aine on havusellu. Pakkausmateriaali taipuu eri käyttötarkoituksiin yhtä joustavasti kuin perinteinen öljypohjainen muovi.

Kilpailun tuomaristo arvosti erityisesti uuden pakkausmateriaalin skaalautuvuutta. Materiaalia kuvattiin lupaavaksi suuren markkinapotentiaalin ratkaisuksi, jolla on realistisia mahdollisuuksia vastata kestävän kehityksen haasteisiin.

– Woodly-materiaali on innovaatio, jossa konkretisoituu suomalainen osaaminen ja kuluttamisen ekologinen tulevaisuus. Uusi puu -kilpailun voitto on tärkeä tunnustus tekemästämme työstä, joka antaa innovaatiollemme näkyvyyttä,
uskottavuutta ja rohkaisee jatkamaan entistä kovemmin, kiittelee Welmu Internationalin toimitusjohtaja Jaakko Kaminen.

Materiaalista on kehitteillä kolme eri tuotesarjaa ja siitä kaavaillaan vaihtoehtoa kaikkeen päivittäistavarapakkaamiseen.

– Ymmärrys fossiilitalouden vaikutuksista ilmastonmuutoksen kiihdyttämiseen lisääntyy jatkuvasti. Silti öljyperäisen muovin tuotannon ja muovimateriaalien kulutuksen ennustetaan jopa kolminkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä. Woodly-materiaali on tärkeä innovaatio ja hieno esimerkki siitä, miten vastuullisesti hoidettujen metsien puusta saadaan ympäristöystävällisempää materiaalia päivittäistavarapakkauksiin, toteaa Uusi puun projektipäällikkö Susanna Winqvist.

Resurssiniukkuus-kategorian voiton vei Soilfood metsäteollisuuden sivuvirroista jalostetuilla maanparannuskuiduilla. Maanparannuskuiduilla korvataan uusiutumattomien ja louhittavien ravinteiden, kuten fosforin käyttöä. Ravinteet ovat elintärkeitä maanviljelykselle. Kun metsäteollisuuden lietteistä jalostetut kuidut ohjataan maatalouden hyödynnettäväksi, voidaan peltomaan multavuutta ja rakennetta parantaa nopeasti ja resurssitehokkaasti. Kuitujen lisääminen parantaa peltomaan kykyä pidättää ravinteita ja vähentää siten myös maatalouden ravinnepäästöjä. Tuomaristo totesi maanparannuskuitujen olevan merkittävä, suuria volyymeja mahdollistava ratkaisu, joka vastaa innovatiivisesti lannoitetarpeeseen ja vesien rehevöitymishaasteeseen kuin myös edistää resurssitehokkuutta eli teollisten sivuvirtojen hyödyntämistä arvokkaalla tavalla.

Kaupungistuminen-kategorian voitti Woodio kehittämällään vedenkestävällä puukomposiitilla, joka laajentaa puun käyttömahdollisuuksia sisustamisessa ja rakentamisessa. Ensimmäinen sovellus materiaalille on lavuaari. Puukomposiitti on valmistettu suurelta osin uusiutuvista raaka-aineista ja voidaan käytöstä poiston jälkeen hyödyntää energiana. Keramiikan korvaaminen puupohjaisilla ratkaisuilla auttaa myös vähentämään keramiikantuotannosta aiheutuvia hiilidioiksipäästöjä. Tuomaristo pitää tuotetta tervetulleena ratkaisuna, jossa puumateriaalista tehdään pitkäkestoisia hiilivarastotuotteita.

Väestörakenteen muutokset -kategorian voittajaksi ylsi Innomost koivukuoresta valmistettavilla kosmetiikan raaka-aineilla. Kosmetiikkateollisuuden kasvu on nopeaa maailmanlaajuisesti ja yksi merkittävästi kasvava kohderyhmä tuotteille on ikääntyvä väestö länsimaissa. Kun välttämättömät kosmetiikkateollisuuden raaka-aineet korvataan metsäteollisuuden sivutuotteesta, koivukuoresta, saatavilla raaka-aineilla, voidaan elintarvikeperäisiä raaka-aineita ja maanviljelyskelpoisella maalla kasvatettuja kasveja hyödyntää enemmän elintarvikkeissa. Tuomaristo arvosti ratkaisua, koska se toteuttaa hyvin kiertotalouden periaatteita ja maksimoi metsäteollisuuden sivutuotteiden arvon.

 

Uusi puu -kilpailu

Uusi puu -kilpailussa etsittiin jo kolmatta kertaa puupohjaista materiaalia hyödyntäviä ratkaisuja, jotka vastaavat suurten globaalien ilmiöiden asettamiin haasteisiin. Kilpailun kategoriat olivat tiedostava kuluttaminen, resurssiniukkuus, kaupungistuminen, väestörakenteen muutokset ja digitalisoituminen.

Kilpailu oli avoin kaikille alalla toimiville yrityksille ja organisaatiolle. Kilpailun säännöt täyttäviä puupohjaisia ratkaisuehdotuksia kertyi yhteensä 16. Digitalisoituminen-kategoriaan ei tullut ehdokkaita.

Voittajat valitsi kutsutuomaristo: kansanedustajat Anders Adlercreutz, RKP; Satu Hassi, vihreät; Antti Lindtman, SDP; Antti Rantakangas, keskusta; Hanna Sarkkinen, vasemmistoliitto; Saara-Sofia Sirén, kokoomus ja Johanna Buchert, pääjohtaja, Luke; Pirkko Haikkala, pääsihteeri, Marttaliitto; Jarmo Heinonen, kehitysjohtaja, Business Finland; Liisa Mäkijärvi, toimitusjohtaja, Metsäsäätiö; Mari Pantsar, johtaja hiilineutraali kiertotalous, Sitra.

Arviointikriteerit olivat kyky vastata valittuun haasteeseen, yhteiskunnallinen merkittävyys ja taloudellinen potentiaali, kestävän kehityksen periaatteiden täyttyminen ja innovatiivinen puun käyttäminen.

Voittajien lisäksi kilpailuun osallistuivat seuraavat puupohjaiset ratkaisut:

 • Biohajoava mätirasia kalojen istuttamiseen (Pyroll)
 • Biopohjainen pakkausratkaisu (VTT)
 • DuraSense by Stora Enso – korkealaatuinen ja kestävä biokomposiitti (Stora Enso)
 • Eco-barrier-kartonki ruokapakkauksiin (Metsä Board)
 • Eskimo Eko – paperinen paistopussi kaikkeen ruuanlaittoon (Fredman Group)
 • Jospak-vuoka yhdistää aaltopahvin/kartongin ja muovin parhaat ominaisuudet (Jospak)
 • Lidloc – uusi innovatiivinen, muovikanneton kuppidesign (Metsä Board)
 • Kuusenkerkällä maustettu tee BAREFOOT BIKING (NORD-T)
 • Muoviton, biohajoava ja kuumasaumatuva pakkausrata kuiville elintarvikkeille (Pyroll)
 • Paperikuppien ja -mukien keräysastia aaltopahvista (Adara)
 • Pilli puusellusta (Creanorth)
 • Puiset kellot (Aarniwood)

Pääkuva:

Kirkas puupohjainen Woodly®-pakkausmateriaali voitti Uusi puu -kilpailun. Welmu International lanseeraa vuoden 2019 aikana markkinoille ensimmäisen kaupallisen tuotteen, yrttien ja salaattien kelmupakkauksen, jossa innovaatiota hyödynnetään. Kuva: Pictuner Oy / Aki Loponen

Edellinen artikkeli
Uusi puu 2018 -kilpailu: Puupohjaisen biotalouden parhaat ratkaisut palkitaan 13.11.
Seuraava artikkeli
Puupohjainen biotalous kestävän kehityksen ja kasvun tukena