Jo tuhat äänestänyt suosikkiaan Uusi puu -kilpailun yleisöäänestyksessä – voittajat selvillä huhtikuun lopussa

Uusi puu -kilpailun monimuotoinen kilpailijajoukko tarjosi tuomaristolle haastavan tehtävän. Kilpailuun ilmoittautui 13 toinen toistaan kiinnostavampaa puupohjaista innovaatiota, joista viisi eteni jatkohaastatteluihin. Kilpailun yleisöäänestys jatkuu maaliskuun loppuun, jossa yleisö valita suosikkinsa kaikkien kilpailijoiden joukosta. Voittajat palkitaan 20.4. Puunjalostusinsinöörien Kevätseminaarissa.

Puupohjaisen biotalouden tuotteille ja ratkaisuille suunnattu Uusi puu -kilpailu haastoi edelläkävijäyritykset tarjoamaan ratkaisuja globaaleihin haasteisiin. Kilpailuun ilmoittautui kolmetoista puuta hyödyntävää tuotetta ja ratkaisua, joista tuomaristo valitsi viisi finaaliin. Yleisöllä on myös mahdollisuus äänestää suosikkiaan kaikkien ehdokkaiden joukosta. Äänestyksessä oli annettu 15.3. mennessä jo huikeat tuhat ääntä. Äänestys jatkuu maaliskuun loppuun yleisöäänestyssivulla, jossa voi tutustua ehdokkaisiin. Käy äänestämässä! Äänestyksen yhteydessä voi osallistua arvontaan, johon osallistuneiden kesken arvotaan 10 kestävää puupohjaista Uusi puu -kassia.

LINKKI ÄÄNESTYSLOMAKKEESEEN

Finalistit tuomariston tentissä

Kilpailussa jatkoon valitut viisi finalistia esittäytyivät tuomaristolle 27.2.2023. Kilpailijoille oli toimitettu etukäteen lisäkysymyksiä, joihin tuomaristo halusi täydennystä. Tuomaristo kiitteli kilpailun tasoa ja monimuotoista joukkoa b-to-b ja b-to-c -ratkaisuja. Osa ehdotuksista oli vielä kehitysasteella, osa jo kaupallistettu tai sen kynnyksellä. Kiilpailuehdotuksen uutuusarvo ratkaisi pääsyn finaaliin ja sivuvirtojen hyödyntäminen ratkaisussa nähtiin myös selkeäksi lisäarvoksi.

Finalistihaastatteluihin osallistuivat:

Taiteltua suojaa verkkokauppaan – Fold-projekti, Miia Palmu, VTT ja Markus Holste, Aalto-yliopisto
Ligniinipohjaiselle hartsille soveltuva laminaattipaperi – Kimmo Nikunen, MM Kotkamills Absorbex
Biohiilestä valmistettu kasvualusta viherrakentamiseen – Riina Rantsi, GRK Suomi
Täyspaperinen riisipiirakkapakkaus – Maarit Relander-Koivisto ja Susanna Hyrkäs, UPM Specialty Papers ja Piia Tengvall-Soininen, Fazer
Aistiva älypuulevy – Kimmo Ahonen, Teemu Similä ja Juha Vasko, Koskisen

Finalistit ovat paikalla Puunjalostusinsinöörien Kevätseminaarissa 20.4.2023 Kalastajatorpalla järjestettävässä Uusi puu -näyttelyssä. Samassa tilaisuudessa palkitaan kilpailun ja yleisöäänestyksen voittajat sekä järjestetään tuomariston paneelikeskustelu aiheesta ”Puupohjaiset innovaatiot nyt ja tulevaisuudessa.” Keskustelun moderaattorina on toimittaja Kirsi Alm-Siira. Palkintojenjakoa ja keskustelua on myös mahdollista seurata etänä ilmoittautumalla seminaariin.

Uusi puun finaalissa kilpailevat tiimit. Ylärivissä vasemmalta oikealle: Aalto-yliopisto & VTT, MM Kotkamills ja GRK Finland. Alarivissä: UPM Specialty Papers & Fazer ja Koskisen.

Uusi puu -hanke

Uusi puu kertoo, mitä puupohjaisia ratkaisuja on jo nyt markkinoilla, millainen yhteiskunnallinen vaikutus niillä on ja miltä alan tulevaisuus näyttää. Hanke vie viestiä puupohjaisesta biotaloudesta yhteiskunnallisille vaikuttajille ja poliittisille päätöksentekijöille. Uusi puun päärahoittaja on Suomen Metsäsäätiö, joka rahoittaa metsäelinkeinon elinvoimaisuutta vahvistavaa toimintaa.

Hankkeen toimijat

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskus – Fiberwood – Jaakkoo-Taara – Jospak – LUT-yliopisto – Metsä Group – Metsähallitus – Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK – MM Kotkamills – Puunjalostusinsinöörit – Paperiliitto – Paptic – Suomen Metsäsäätiö – Tampereen ammattikorkeakoulu – Teknologian tutkimuskeskus VTT – UPM – Walki – Woodio – Äänekosken Kehitys

Edellinen artikkeli
Äänestä suosikkiasi Uusi puu 2023 -kilpailuehdokkaista
Seuraava artikkeli
Fiberwood Uusi puun jäseneksi