Expertgrupp

Utöver de organisationer från skogsnäringen som är med, medverkar följande experter i projektet Nytt trä:

Internationella kontakter:
Riikka Pakarinen
PM, EM, europaparlamentariker
2009-2014

Ekonomiska effekter:  
Heikki Aro 
programchef för bioekonomi,
Tekes

Bioekonomistrategin:
Sixten Sunabacka 
strategidirektör
Arbets- och näringsministeriet

Hållbar utveckling:
Sauli Rouhinen
generalsekreterare för Finlands kommission för hållbar utveckling
Miljöministeriet

Framtiden och megatrender: 
Maria Ritola
forskare, ekonomist; megatrender och nya modeller för affärsverksamhet, Demos Helsinki
Skogsbranschen: 
Liisa Mäkijärvi
verksamhetsledare, Finlands Skogsstiftelse

Samhällskontakter:

Timo Heinonen
riksdagsledamot, Samlingspartiet
Mikael Jungner
riksdagsledamot, SDP

Pauli Kiuru
riksdagsledamot, Samlingspartiet

Mats Nylund
riksdagsledamot, SFP
 

Tuula Peltonen
riksdagsledamot, SDP

Antti Rantakangas
riksdagsledamot, Centern

Sampo Terho​europaparlamentariker, Sannfinländarna

Organisationer som medverkar i projektet Nytt trä

I projektet Nytt trä finns redan representanter från nästan hela skogsnäringen – skogsägare, olika organisationer, små och stora företag, läroanstalter, arbetare och konsumenter av träbaserade produkter 

BillerudKorsnäs Finland Oy

DS Smith 

Finnish Bioeconomy Cluster FIBIC Oy

Huhtamäki Oyj

Jaakkoo-Taara Oy

Kotkamills Oy

Mercamer Oy

Metsä Board

Metsä Tissue

Forststyrelsen

Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter 

Pappersförbundet rf

Powerflute Oyj

Pyroll Oy

Oy SCA Hygiene Products Ab

Stora Enso

Finska wellpappföreningen rf  

Suomen Kuitukierrätys Oy

Finlands Skogsstiftelse

Tammerfors yrkeshögskola/utbildningsprogrammet för bioprodukt- och processteknik 

Tetra Pak Oy 

Valio Oy

VTT

Nytt trä -projekt 

Ohto Nuottamo
ordförande
ohto.nuottamo(at)uusipuu.fi
puh. 040-5701 573

Timo Nurmi
kommunikation
timo.nurmi(at)zipipopfreud.fi
050 349 3597

Reijo Hongisto: Paitoja puusta

Nappulat kaakkoon, kuulosuojaimet korville ja nykäisy käynnistinnarusta. Raivuri pärähtää käyntiin ja terän vauhti kiihtyy. Saha lonkalle, kypärän silmikko alas ja eikun menoksi. Edessä on muutama hehtaari raivattavaa. Moottori ärisee kainalossa ja terä leikkaa leppää, pajua ja koivunrisuja. Jätän nuoret kuuset … Lue lisää »

Aihe(et): Päättäjähaastattelu, Yleinen | Jätä kommentti

Jari Myllykoski: Ilmastonmuutos kuriin ja leipää pöytään cleantechilla

Jari Myllykoski korostaa videohaastattelussaan metsänhoidon merkitystä biotalouden perustana. Suomi elää puusta on vanha viisaus. Perinteisesti tämä on tarkoittanut etenkin paperiteollisuutta. Tulevaisuudessa elämme yhä puusta, mutta sellun, paperin ja kartongin oheen meillä on mahdollisuus saada suuri kirjo innovatiivisia tuotteita. Mitä kaikkea … Lue lisää »

Aihe(et): Päättäjähaastattelu | Jätä kommentti

Sari Essayah: Metsäpohjaisessa biotaloudessa potentiaali käyttöön

Metsäpohjaisen biotalouden mahdollisuudet ovat innostavat. Metsämme kasvavat runsaasti raaka-ainetta, jonka hyödyntämisen potentiaali on valtava. Uudet puupohjaiset, öljypohjaisia tuotteita korvaavat innovaatiot esimerkiksi pakkauksissa muovien ja styroksien korvaajana, puuvillakuitujen korvaajana tekstiileissä, rakentamisessa tai polttoaineissa ovat koko Suomen teollisuudelle, viennille ja työllisyydelle valtavia … Lue lisää »

Aihe(et): Päättäjähaastattelu, Yleinen | Jätä kommentti

Jari Leppä: Fossiilitaloudesta biotalouteen

Biotalous on uusi talouden megatrendi. Uuteen aikakauteen siirtymistä vauhditetaan kansallisella energia- ja ilmastostrategialla, jossa asiaa tarkastellaan kokonaisvaltaisesti eri sektoreilla päästöjen vähentämisen, energiapolitiikan sekä kasvun ja työllisyyden näkökulmasta. Ilmaston lämpeneminen on suurin haaste ihmiskunnalle, siksi hallitus on tarttunut napakasti toimeen. Suomi … Lue lisää »

Aihe(et): Päättäjähaastattelu | Jätä kommentti

Kuluttajatrendien muutokset vetävät pakkausteollisuuden kasvua

Kun aaltopahvin teollinen tuotanto Suomessa käynnistyi 106 vuotta sitten, tuskin arvattiin, miten pitkäikäinen tuote tuolloin kehitettiin. Kiinnostus puupohjaisen, uusiutuvan ja kierrättävän aaltopahvin mahdollisuuksiin pakkausmateriaalina kasvaa uusien kuluttajatrendien myötä. Kaupungistuminen, verkkokaupan ja ekologisten arvojen sekä vähittäiskaupan siirtyminen arvoa kasvattaviin pakkausratkaisuihin kasvattavat … Lue lisää »

Aihe(et): Biotalouden tekijät, Yleinen | Jätä kommentti

Harri Jaskari: Bio ja maailman pelastus

Muutama päivä sitten eräässä keskustelutilaisuudessa merkittävä suomalainen elinkeinoelämän vaikuttaja sanoi ainakin minua havahduttavan tosiasian: Tällä hetkellä 80 prosenttia maailman energiasta tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla ja jos ilmastotalkoissa saavutetaan tavoitteet, fossiilisten osuus putoaa 70 prosenttiin vuonna 2030. Samalla aikajaksolla on arvioitu, että … Lue lisää »

Aihe(et): Yleinen | Jätä kommentti

Maailma tukehtuu muovisaasteeseen, jos emme toimi heti!

Fossiilisesta öljystä eroon pääseminen on ihmiskunnan tulevaisuuskysymys, jotta ilmasto ei lämpene yli kahden asteen. Öljypohjaisten materiaalien, erityisesti muovin, korvaaminen puupohjaisilla biomateriaaleilla pienentää kulutuksen hiilijalanjälkeä. Muovien ympäristöhaitat ovat myös mittavia ja siksi parhaimmat biopohjaiset tuotteet ovat myös kompostoituvia ja biohajoavia. Vihreällä … Lue lisää »

Aihe(et): Mielipide | Jätä kommentti

Suunnittelija Ulla Uimonen bioalan yrityksille: Tehkää isosti maailman markkinoille

Suunnittelija Ulla Uimosen mielestä uusilla puupohjaisilla tuotteilla tulee tavoitella globaalia markkinaa, jossa on meneillään monta uusiutuvien materiaalien ja tuotteiden kysynnän kasvua tukevaa trendiä. – Verkkokaupan kasvu, On the Go-elämäntavan laajeneminen ja kaupungistuminen muuttavat nopeasti vähittäiskauppaa ja kuluttajien käyttäytymistä. Kertakäyttötuotteiden ja … Lue lisää »

Aihe(et): Biotalouden tekijät, Yleinen | Jätä kommentti

Biotalousyritysten T&K rahoitus turvattava

Puupohjaisessa biotaloudessa on Suomen tärkein tulevaisuuden potentiaali. Tähänastisella tutkimus-ja kehitystyöllä on saatu aikaan useita puupohjaisia uusiutuvia ja kierrätettäviä tuotteita ja ratkaisuja, joilla voidaan korvata öljypohjaisia tuotteita. Paljon vesivaroja ja maatalousmaata tuhlaavaa puuvillatuotantoa voidaan korvata tulevaisuudessa puupohjaisella uusiutuvalla tekstiilikuidulla, jolla on … Lue lisää »

Aihe(et): Mielipide | Jätä kommentti

Kestävä kehitys on tärkeä tulevaisuusteema

Kestävä kehitys on paikallista ja globaalia yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on kääntää globaali kehitys uralle, jossa ihmisten hyvinvointi, ihmisoikeudet, talouden vauraus ja yhteiskuntien vakaus turvataan ympäristön kannalta kestävällä tavalla ja poistetaan äärimmäinen köyhyys maailmasta. Tavoitteena on turvata tuleville sukupolville yhtä … Lue lisää »

Aihe(et): Mielipide, Yleinen | Jätä kommentti
Hanna Sarkkinen: "Biotaloustuotteilla arvonlisää, työllisyyttä ja ilmastohyötyjä". Katso myös Hannan haastattelu Youtuben kautta.
"Saha soi ja paidanselkä alkaa kastua, kypärän alta valuu hiki silmiin. Aina tämä paperinpyörittämisen voittaa. Hyötyliikuntaa parhaasta päästä. Ajatus karkaa kypärän alta Äänekoskelle. Sinnekö nämäkin puut aikanaan matkaavat? Mene ja tiedä.". Lue kansanedustaja Reijo Honiston metsään vievä blogikirjoitus ja tutustu Reijon ajatuksiin biotalouden tutkimuksesta videohaastattelun kautta: http://bit.ly/2toSPJ7