Expertgrupp

Utöver de organisationer från skogsnäringen som är med, medverkar följande experter i projektet Nytt trä:

Internationella kontakter:
Riikka Pakarinen
PM, EM, europaparlamentariker
2009-2014

Ekonomiska effekter:  
Heikki Aro 
programchef för bioekonomi,
Tekes

Bioekonomistrategin:
Sixten Sunabacka 
strategidirektör
Arbets- och näringsministeriet

Hållbar utveckling:
Sauli Rouhinen
generalsekreterare för Finlands kommission för hållbar utveckling
Miljöministeriet

Framtiden och megatrender: 
Maria Ritola
forskare, ekonomist; megatrender och nya modeller för affärsverksamhet, Demos Helsinki
Skogsbranschen: 
Liisa Mäkijärvi
verksamhetsledare, Finlands Skogsstiftelse

Samhällskontakter:

Timo Heinonen
riksdagsledamot, Samlingspartiet
Mikael Jungner
riksdagsledamot, SDP

Pauli Kiuru
riksdagsledamot, Samlingspartiet

Mats Nylund
riksdagsledamot, SFP
 

Tuula Peltonen
riksdagsledamot, SDP

Antti Rantakangas
riksdagsledamot, Centern

Sampo Terho​europaparlamentariker, Sannfinländarna

Organisationer som medverkar i projektet Nytt trä

I projektet Nytt trä finns redan representanter från nästan hela skogsnäringen – skogsägare, olika organisationer, små och stora företag, läroanstalter, arbetare och konsumenter av träbaserade produkter 

BillerudKorsnäs Finland Oy

DS Smith 

Finnish Bioeconomy Cluster FIBIC Oy

Huhtamäki Oyj

Jaakkoo-Taara Oy

Kotkamills Oy

Mercamer Oy

Metsä Board

Metsä Tissue

Forststyrelsen

Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter 

Pappersförbundet rf

Powerflute Oyj

Pyroll Oy

Oy SCA Hygiene Products Ab

Stora Enso

Finska wellpappföreningen rf  

Suomen Kuitukierrätys Oy

Finlands Skogsstiftelse

Tammerfors yrkeshögskola/utbildningsprogrammet för bioprodukt- och processteknik 

Tetra Pak Oy 

Valio Oy

VTT

Nytt trä -projekt 

Ohto Nuottamo
ordförande
ohto.nuottamo(at)uusipuu.fi
puh. 040-5701 573

Timo Nurmi
kommunikation
timo.nurmi(at)zipipopfreud.fi
050 349 3597

Liisa Jaakonsaari: Onko puulla vielä huono maine?

Toista maapalloa ei ole eikä tule. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen edellyttää energiankäytön tehostamista ja riippuvuuden vähentämistä fossiilisista raaka-aineista. Kun luonnonvaroja on niukasti, niitä pitää oppia käyttämään tavalla josta ympäristö sekä talous hyötyvät. Mielikuvat siitä mikä on kestävää ja mikä ympäristölle haitallista vaikuttavat … Lue lisää »

Aihe(et): Mielipide, Päättäjähaastattelu | Jätä kommentti

Hannu Takkula: Biotalous on parasta kiertotaloutta

Kiertotalous on ollut yksi Euroopan unionin lippulaivahankkeista viime vuosina. EU on viemässä läpi suuren joukon lainsäädäntöhankkeita, jotka uudistavat erityisesti jätteiden kierrätystä. Jätteet ovat tärkeä, mutta vain pieni osa kiertotaloutta. Nyt on aika avata silmät uusiutuville luonnonvaroille, jotka ovat luontaisesti kiertotaloutta. … Lue lisää »

Aihe(et): Mielipide | Avainsanat: , , , , , , | Jätä kommentti

Miapetra Kumpula-Natri: Kunnianhimoa fossiilisten korvaamiseen

Kulunut syksy on ollut Euroopan parlamentissa tiivistä aikaa metsä- ja biotalouden kannalta. LULUCF-asetus ja parhaillaan käsittelyssä oleva uusiutuvan energian direktiivi ovat keskeisiä biotalouden mahdollisuuksia määrittäviä tekijöitä, mutta EU:n päätöksenteossa tapahtuu viikosta viikkoon monia muitakin asioita, joilla on merkitystä myös biotalouden … Lue lisää »

Aihe(et): Mielipide | Avainsanat: , , , , , | Jätä kommentti

Nils Torvalds: Puuta heinää… ja hiljaisuutta

Viime viikkoina – tai itse asiassa koko tämän syksyn aikana ei ole paljon muuta tehnyt kuin harrastanut puuta ja metsää. Ei kuitenkaan niin kuin joskus aikaisemmin: reppu tai rinkka selkään ja menoksi. Nyt harva se päivä jossain kokoushuoneessa vääntäen erilaisia … Lue lisää »

Aihe(et): Mielipide | Avainsanat: , , , , , | Jätä kommentti

Merja Kyllönen: Nähdään metsä puilta

Metsäpolitiikka on pitkälle kansallisen päätösvallan alla. Moni muu asiakokonaisuus on kuitenkin sellainen, josta Suomelle tulee väistämättä myös metsien käsittelyyn vaikuttavia velvoitteita: ilmastopolitiikka, päästövähennysten taakanjako, maankäytön muutosten vaikutukset ilmastopolitiikkaan, uusiutuvan energian direktiivi. Pariisin ilmastosopimus on kaiken sateenvarjo: sen pohjalta syntyy uudet … Lue lisää »

Aihe(et): Yleinen | Jätä kommentti

Anneli Jäätteenmäki: Monenlaista hyvää metsästä

  Metsä on olennainen osa suomalaista sielunmaisemaa. Metsässä on rauhaa, virkistystä ja ainutlaatuisia elämänmuotoja. Metsä tarjoaa myös aineellista hyvinvointia. Hoitamalla omaisuuttamme luomme vaurautta tinkimättä puhtaasta ympäristöstä. Suomen metsien kasvu ylittää reilusti vuotuisen hakkuumäärän. Hyödynnämme metsää kestävästi. Aktiivinen metsänhoito on ennen kaikkea … Lue lisää »

Aihe(et): Päättäjähaastattelu | Jätä kommentti

Heidi Hautala: Vastakkainasettelusta kohti uusia ja kestäviä innovaatioita

On Suomelle suuri etu, ettemme ole vuosisatojen saatossa hakanneet metsiämme maan tasalle, kuten suurimmassa osassa muuta Eurooppaa on tapahtunut. Metsä on Suomelle voimavara, ja olemme siitä suomalaisina myös hyvin tietoisia. Metsät ovat myös kiistämättömässä avainasemassa ajatellen pyrkimystä rajoittaa maailmanlaajuinen ilmaston … Lue lisää »

Aihe(et): Päättäjähaastattelu | Jätä kommentti

Puukuitu tulee tekstiili- ja vaateteollisuuteen

Nopeasti kasvavan tekstiiliteollisuuden raaka-aineen tarpeen ja tekstiilijätteen määrän kasvun seurauksena puukuidusta on tulossa vaihtoehto puuvillalle tekstiili- ja vaateteollisuuden raaka-aineena. Aalto – ja Helsingin yliopistoissa on kehitetty selluloosamuuntokuitua IONCELL-F -teknologian avulla, missä ei käytetä haitallisia kemikaaleja, ja joka on ympäristöystävällinen vaihtoehto … Lue lisää »

Aihe(et): Biotalouden tekijät | Jätä kommentti

Euroopan parlamentista vahvaa tukea puupohjaisten tuotteiden kehittämiseen

Uusi puu yhteisö järjesti Euroopan parlamentissa syyskuun 5-8 päivinä puupohjaisia tuotteita ja innovaatioita esittelevän ”Mihin puu pystyy” näyttelyn. Hankkeen projektipäällikön ja näyttelyn kuraattori Eveliina Pokelan mukaan Metsäsäätiön ja mukana olevien yritysten yhteistyössä rahoittama näyttely oli suuri menestys. -Näyttelyvieraat olivat yllättyneitä … Lue lisää »

Aihe(et): Yleinen | Jätä kommentti

Jyrki Katainen: Lähivuosina tiikerinloikka fossiilitaloudesta biotalouteen

– Nämä tuotteet, ratkaisut ja innovaatiot toivottavasti saavat ihmiset ajattelemaan metsien käyttöä uusiutuvuuden näkökulmasta ja osoittamaan, että meidän metsien käyttö on kestävää eikä tuhoavaa, sanoo Katainen. Katainen arvioi kiertotalouden olevan markkinatalouden seuraava iso globaali megatrendi, minkä vahvistuminen Euroopassa ja maailmanlaajuisesti … Lue lisää »

Aihe(et): Päättäjähaastattelu | Jätä kommentti
Europarlamentin jäsen Liisa Jaakonsaari pohtii Uusi puun blogikirjoituksessa ja videopuheenvuorossaan puun mainetta raaka-aineena. Mitä mieltä itse olet?
Hannu Takkula: EU:n on ohjattava nykyistä enemmän #innovaatio- ja tutkimusrahoitusta puupohjaiselle #biotalous 'delle, sillä sen tarjoamat ratkaisut edesauttavat unionia saavuttamaan kunnianhimoiset ilmasto- ja resurssitehokkuustavoitteet. Hannun blogi kokonaisuudessaan ja videopuheenvuoro nyt tutustuttavissa.